Från att de första åren ha bryggt runt 6 satser per år, kommer jag framgent begränsa mig till fyra satser per år. Därmed blir det mindre utrymme för experimenterande just på bryggfronten. Jag kommer nog testa på extraktbryggning i höst, men i övrigt kommer jag hålla mig till det väl beprövade receptet nedan.
Data:
- Satsstorlek 23 l
- OG 1050
- SRM 7
- 3 kg pilsnermalt
- 2 kg krossat vete
- 1 kg mörk münchnermalt
- 46 C
- 52 C
- 64 C
- 70 C
- 76 C
- 30 g saaz i knappt två timmar
Mikroorganismer:
Jäsning med bottensats 13 vid varierande klädkammartemperatur under lång tid.
Bedömning 2015-10-24:
Jag är verkligen nöjd med färgen som detta maltschema ger; gyllengul med en lätt anstrykning av orange och bärnsten.
Smaken är väldigt ren och frisk med citrus och äpplen. Inga konstigheter, men det hade kanske kunnat vara lite mer Brett-stallighet, men den kan ju komma på sikt.
Den har redan bra bett i syran utan att gå överstyr, så den får gärna stanna där. Tyvärr var batterierna slut på min pH-mätare, men jag skulle gissa på samma härad som mina tidigare, d.v.s. 3,1-3,3 sådär.
Men en bra brukslambik är det som jag tveklöst kommer få användning för.
Bedömning 2016-01-06:
Vid användandet av denna sats till Aecht Rieslik samt Belmik så tog jag ett snabbt smakprov i samband med pH-mätningen. Bedömningen ovan kvarstår, och möjligen har syran ökat något vilket kanske bekräftas av att pH uppmättes till 3,08.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar