söndag 29 mars 2015

Ekfatet Eva - första fyllningen



För inte så länge sedan skrev jag om Brasse, ett ekfat som inköptes av tolv göteborgska hembryggare i höstas. Namnet valdes för att hylla den nyligen avlidne skådespelaren. Det hela gav mersmak, i synnerhet det första smakprovet, så vi bestämde oss för att köpa ett fat till, som vi föga förvånande då lät döpa till Eva som tyvärr lämnade oss ännu tidigare än Brasse.

Denna gång bestämde vi oss för att först lagra en icke-suröl i några månader, för att sedan låta det bli ett solera-projekt med någon slags oud bruin-liknande innehåll.

Inledande icke-sur öl


Vi fastnade för en mörk stark belgare enligt följande specifikation:
  • OG: 1.090-1.100
  • 74% basmalt (pale ale, wiener eller maris otter)
  • 4% karamelmalt (ca 40-50 SRM) 
  • 1% special B/X/W
  • 1% svartmalt ("dehusked")
  • 10% mörkt socker (t.ex. mörk kandissirap, mörkt muscovadosocker eller dadelsirap)
  • 20-30 IBU med enbart bittergiva
  • belgisk jäst
Små personliga avvikelser var tillåtna. För egen del hade jag utöver att låta ingredienserna addera upp till 100 % för avsikt att byta ut svartmalten mot carafa special I som jag ändå hade över hemma. Men jag insåg sent att den malten var lite för gammal så den fick utgå. Jag landade därmed på följande recept:

Data:
  • Satsstorlek 20 l
  • OG 1090
  • SRM 19
  • IBU 25
Extraktgivare:
  • 7 kg pale ale-malt
  • 400 g karamellmalt (SRM ~45)
  • 100 g special B-malt
  • 500 g mörkt muscovadosocker
Infusionsmäskning vid 66 C i en timma.

Humle:
  • 20 g magnum i 60 minuter
Total koktid drygt 60 minuter.

Jäst:

Jäsning med Safbrew Abbaye (1 paket)
  • i plasthink vid 18-20 C i 5 dagar
  • i Eva vid varierande källartemperatur i X månader
Övrigt:
  • Klarning med 1/2 krm Protafloc, tillsatt 20 minuter från kokslutet
  • Vattenjustering med 2 g kalciumklorid, tillsatt 20 minuter från kokslutet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar