fredag 25 mars 2016

Pseudolambik - sats #24




Intet är nytt under solen, på västfronten intet nytt, the same procedure as every year James, status quo, etc. Det finns många sätt att berätta att det inte finns något nytt att berätta. Nedanstående klipp är ett annat exempel.


Detta är alltså en p-lambik vilken som helst, med samma mäskprocedur som tidigare, samma maltkomposition, samma mikroorgansimer*. Men, vi tar och redovisar det ändå för fullständighetens skull.

Data:
  • Satsstorlek 23 l
  • OG 1050
  • IBU 10
  • SRM 8
Malt & extraktgivare:
  • 3 kg pilsnermalt
  • 2 kg krossat vete
  • 1 kg mörk münchnermalt
Grumlig mäskning, erhållna temperaturer:
  • 48 C
  • 56 C
  • 64 C
  • 73 C
  • 82 C
Humle:
  • 30 g savinjski goldings i 90 minuter
Total koktid 100 minuter.

Vatten

Göteborgsvatten utan tillsatser.

Mikroorganismer:

Jäsning i varierande källartemperatur med
  • 3-4 g Safbrew T-58
  • bottensatserna från
    • Tilquin Oude Gueuze à l' Ancienne (375 ml)
    • 3 Fonteinen Oude Geuze (375 ml)
Bedömning 2016-09-22:

Knappt ett halvår från bryggdagen är det dags. I inläggets anda kan jag påpeka att det mesta var sig likt; färgen, de röda äpplena, multigheten, en lätt strävhet.

Skillnaden var att de fruktiga tonerna kändes lite mer återhållsamma, men framför allt var syran lite snällare än vad som är brukligt, även om pH klockade in så lågt som 3,24.

Allmänt kan det sägas att den lite för ointressant för att stå på egna ben, men som basöl för något torrhumlat, eller som en komponent i en geuze skulle den kunna passa bra.
* Fast en skillnad är att jag testar att ha hälften så stor mängd bottensatser denna gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar