lördag 31 mars 2012

Fabrikörn vs. Omvärlden - svinversion 2.0


I går var det dags för svinen att samlas hemma hos mig igen. Tre personer saknades från förra gången, två nya tillkom. Det senaste ur Fabrikörns produktion testades under kritiska ögon, näsor och gomsegel.

Till skillnad från förra gångerna så provades ölen blint, men det skulle visa sig ha mindre betydelse då det var ganska enkelt att gissa vilka öl som var Fabrikörns.

Vinjäst vs. Öljäst:

Först ut var de båda ölen från det spontant igångsatta jästexperimentet från nyårsdagen. Eftersom ölen var identiska till utseendet gick det inte att gissa identiteterna visuellt, men tre av fyra lyckades gissa rätt efter att ha doftat och smakat på ölen. Den generella uppfattningen var att öljästversionen var lite renare och smakade mer "öl". Någon tyckte att vinjästversionen hade en frisk och blommig smak. Generellt sett var det svårt för de flesta att utse en vinnare, och det slutade oavgjort, 2-2, varav två personer gav en halv poäng åt båda hållen.

Fabrikörns Kölsch vs. Früh Kölsch:

Här hade pöbeln o.k.s. svinen inga problem med att identifiera ölen; Früh Kölsch var tydligt klarare utan att Fabrikörns Kölsch på något sätt var grumlig. Svinen uppskattade Fabrikörns för dess större smakrikedom, men Früh Kölsch fick pluspoäng för sin "sprudlande" kolsyra. Ett av svinen som hade varit i Köln och hinkat Kölsch på plats tyckte att Fabrikörns var lite för humlig för att vara trogen originalet, vilket det ligger mycket i. Efter en del läggande av pannor i veck vann Früh Kölsch med 3-1. Som sidoöl hade vi Sünner Kölsch som de flesta ansåg var försvinnande lik Früh's dito.

Fabrikörns Dubbel vs. Westmalle Dubbel:

Även svinen noterade den stora skillnaden i färg, och tack vare den likaledes stora skillnaden i skum (Fabrikörns klent i jämförelse) så identifierades ölen tämligen omgående. Smaken bedömdes dock som ganska lika, även om Westmalle till slut avgick med en förkrossande seger: 4-0.

Fabrikörns Tripel vs. Westmalle Tripel:

Åter noterades den stora skillnaden i färg; halmgult gentemot gyllengult. Westmalles fantastiska skum gjorde åter blindningen helt överflödig. Mina anteckningar från denna session är något otydliga, men till skillnad från dubbel-matchen så var denna omgång betydligt jämnare. Westmalle vann till slut med 3-1.

Som extraöl hade vi här Chimay Blanc, mycket p.g.a. att Fabrikörns är jäst med Chimay-jästen i WhiteLabs tappning. Dessutom är Fabrikörns mer lik Chimay i färgen även om alkoholhalten är mer Westmalle-lik (Chimay Blanc har 8 % abv). Svinen och Fabrikörn var överens om att Chimay Blanc var den bästa ölen av de tre.

Sammanfattning:

Senast det begav sig tyckte jag Fabrikörn fick lite väl bra resultat. Denna gång blev det alltså 0-3 i matcher och 2-10 i röster, och resultaten kändes lite mer realistiska, även om jag hade trott att Kölschmatchen skulle vinnas.

Totalt står det nu 4-3 i matcher och 20-12 i poäng till Fabrikörn. Ny omgång kan förväntas någom gång i maj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar