måndag 3 juni 2024

Pseudogeuze #11

 

Årets p-geuze blandades under påskhelgen, men att jag skriver om det först nu har lite olika anledningar. Dels hade den initialt en del THP, så jag ville avvakta att det försvann. Sedan hade jag planerat att ställa ut med den på Amylases Sommarölsträff, och jag ville invänta att detta ägt rum. Nu har så skett under den gångna helgen, och p-geuzen togs relativt väl emot. Jag gjorde inte riktigt slut på mina dryga nio medhavda liter, men de två kvarvarande flaskorna skänktes till arrangörerna. I övrigt var det ett trevlig om än något svettigt arrangemang med flera goda öl, i synnerhet en fantastisk tysk pilsner, men även en fräsch modern västkust-ipa med fokus på tropisk frukt, samt en riktig god rabarbersuris (som också vann hela rasket).

Jag har skrivit om det annorstädes, men det kan vara värt att nämna även här att flera av mina p-lambikar på sistone drabbats av en tydlig ton av bränt gummi. Troligen beror det på autolys på grund av dålig Sacharomyces, men säker är jag verkligen inte. En av huvudsatserna i denna blandning hade vissa sådana toner, men jag räknade med att de skulle vara ett "intressant" bidrag i utspädd form. Övriga lambikar var en treårig med ganska neutrala egenskaper, samt en femliters damejeanne med utmärkt smak där ursprunget hade gått förlorat.

Data:
  • Volym 27 l
  • OG 1,060
  • FG 1,008
  • ABV 7,0 %
Blandning:

Bedömning:

Jag har provat den kontinuerligt sedan tappningen, men det här är hur den smakade på sommarölsträffen. Den brända gummi-tonen är väldigt diskret, och faktum är att ingen av dem jag diskuterade detta med ahde känt den innan jag påtalade den. I övrigt är det fina toner av röda äpplen och lite höstlöv, samt en minimal, knappt förnimbar  puff av THP på slutet. Syran är medelhög, och det finns en viss beska. Gott, men inte min bästa om ni frågar mig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar