Humle i dunkel |
Ibland blir det inte som man tänkt sig. På grund av orsaker blev jag stående med 5 kg melanoidinmalt i stället för pilsnermalt. Dels blev vörten mörkt kopparfärgad, dels blev utbytet rejält kasst. Tyvärr upptäckte jag inte misstaget förrän jag började laka, och då blev jag först lite rubbad i mina cirklar. Men en bit in koket kom jag till acceptans av situationen och började se fram emot en - om än något svag - münchner dunkel. Dock blir det en ganska humlig dunkel då jag ändå hade lagt undan humle motsvarande en pilsner.
Data:
- Satsstorlek 22 l
- OG 1,040
- FG 1,019
- ABV 2,8 %
- IBU 30
- SRM 20
Extrakt:
- 5 kg melanoidinmalt
- 200 g maltextrakt (förkultur)
Infusionsmäskning vid 68 C i en timma.
Humle:
- 10 g magnum i 60 minuter
- 40 g spalter select i 20 minuter
- 60 g spalter select vid kokslutet
Total koktid drygt 60 minuter.
Vatten:
Göteborgsvatten med följande tillsatser i mäsken
- 1 tsk kalciumsulfat
- 1 tsk mjölksyra (80 %-ig)
Jäst:
Jäsning med WhiteLabs WLP833
- vid 14 C i 4 dagar
- vid 20 C i 8 dagar
- vid 5 C i 2 dagar
Övrigt:
- 1 krm Protafloc tillsatt 20 minuter från kokslutet
- Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 5 g/l
Bedömning (2019-03-18):
Det börjar bra i alla fall; utseendet är fantastiskt med den snyggaste rödbruna färgen man kan tänka sig, tillsammans med ett rejält beige skum.
Aromen är nötig och brödig med en lätt rostad ton. Lite örtig humle finns i bakgrunden också. Inte så dumt faktiskt. Kroppen är lätt. Avslutningen är torr, ganska besk och en smula syrlig.
Det här blev i slutändan ganska lyckat, även om det inte alls blev vad jag hade tänkt. Att alkoholhalten blev låg ser jag inte som någon nackdel.
Framför allt var det intressant. Detta är inget experiment jag hade gett mig på frivilligt, även om jag inte är rädd fär att brassa på med mycket specialmalt. Jag skulle gärna göra en mer kontrollerad version med lite mer basmalt. Och annan vattenbehandling.
Framför allt var det intressant. Detta är inget experiment jag hade gett mig på frivilligt, även om jag inte är rädd fär att brassa på med mycket specialmalt. Jag skulle gärna göra en mer kontrollerad version med lite mer basmalt. Och annan vattenbehandling.
Lite som "jag trodde jag bryggde med 100% VI-enna, men det var nog VI-ctory":https://youtu.be/OTZ5WXEWIfc
SvaraRadera