måndag 26 maj 2014

Fabrikörn och SM 2014


Darth Vader goes SM.

Årets SM i hembryggning dominerades stort av Göteborg där nedanstående medaljskörd har kommit till min kännedom.

I domartävlingen (totalt 11 klasser):
 • Guld för
  • Martin Jonsson med en dubbelbock i klass 2 (mörk lager), 
  • Drakengänget* med en ipa i klass 5 (kraftig ale) 
  • Drakengänget med en tripel i klass 9 (belgisk och fransk ale)
 • Silver för
  • Drakengänget med en imperial stout i klass 8 (kraftig stout/porter)
  • Sebastian Yonsson med bourbonfatlagrad imperial stout i klass 11 (specialöl)
  • Karl Johansson med en best bitter i klass 4 (karaktärsfull ale)
 • Brons för Jonas Westh med en kölsch i klass 3 (mild ale).
 • Hedersomnämnande för Magnus Vasilis i klass 3.
Dessutom vann Drakens IPA hela rasket.

I folkets val (totalt 4 klasser):
 •  Brons för Fermentörerna** med ett kantarellöl i klassen kraftfull öl .
Utöver detta fick Fermentörerna även utmärkelsen "Årets Inka" för sitt innovativa kantarellöl.

Tyvärr kunde jag själv inte bidra till medaljskörden denna gång. I år tog det extremt lång tid för domarprotokollen att skickas ut, men så dök de till slut ner i postlådan i fredags. Även om de börjar kännas inaktuella så tar vi ändå och går igenom dem kort.

Kölsch 29 poäng.

Detta var ett öl jag hade rätt stora förhoppningar på, men när jag läser domarnas kommentarer så är det något som inte stämmer. För det första klagas det på att ölet är för mörkt, dessutom hittade flera av domarna estrar och fenoler. Jag börjar misstänka att jag har blandat ihop detta öl med min Bälgoblond vid inskickningen.

Bälgoblond 38 poäng.

Här blir jag osäker på om domarna faktiskt har bedömt rätt öl eller om det var Kölsch de fick prova. Det klagas en del på klent skum, vilket stämmer överens med mina egna iakttagelser. Samtidigt är det inte så mycket i kommentarerna som pekar på att det är ett belgiskt öl, men kommentarerna är ganska sparsmakade. Utöver skummet verkar ändå domarna ha gillat ölet.

Pseudogeuze #1 34 poäng.

Här fick jag klagomål på för låg kolsyra och åtföljande klent skum. Detta är helt korrekt enligt typdefinitionerna, men man kan ju möjligtvis ifrågasätta de sistnämnda med tanke på att Cantillon Gueuze - som för övrigt nämns just som ett exempelöl - knappast uppfyller dem. Nåväl, i övrigt var kommentarerna genomgående positiva, och jag måste vara väldigt nöjd med mitt första försök. Nästa år ska jag skruva upp kolsyran i just de flaskor jag skickar in till SM.

Bortsett från min kölsch får jag andå vara rätt nöjd, men jag är ändå förbryllad över den bedömningen. Bara för att kolla så öppnade jag en av mina kvarvarande flaskor och ingenting dramatiskt hade hänt med vare sig färg (halmgul) eller arom (diskret fruktighet, inga fenoler). Det kan förstås ha varit något annat problem med flaskan, men det troligaste är nog ändå att det är Bälgoblond som har blivit bedömd. Men jag grubblar inte mer på det utan tar nya tag nästa år.

* Drakengänget = Rick Lindqvist, Magnus Alström och Tomas Lundqvist
** Fermentörerna = Martin Jonsson, Jonas Westh och Magnus Vasilis

2 kommentarer:

 1. Magnus Vasilis27 maj 2014 16:13

  Även silvret i klass 4 gick till Göteborg och Karl Johansson. Så det var verkligen ett bra år för Göteborgs hembryggare. Även jag trodde mycket på din kölsch, den flaskan jag fick av dig skulle fått bra mycket bättre än 29.

  Prost!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag håller helt med om min kölsch. Jag brukar sällan ha en större oenighet med domarna om betyget på mina öl, så här måste det ha hänt något, troligen en förväxling av flaskorna.

   Jag lägger till Karl J. också.

   Radera