måndag 2 juni 2014

Mosaik


Gammal arabisk mosaik

När jag föregående sommar vikarierade som språkpolis snuddade jag vid att namn på biologiska arter och underarter inte är att betrakta som egennamn utan ska skrivas med liten förstabokstav. Exempelvis skriver man golden retriever, sauvignon blanc, gravensteiner, maris otter (en kornsort) och saaz. Samtidigt har alla dessa namn den egenskapen att de normalt inte översätts, så på något sätt ligger de ändå i gränslandet till egennamn.

Namnet på inlägget tillika ölet är således inte ett taffligt försök till översättning av den amerikanska humlesorten mosaic, som spelar en viktig roll i detta öl. Utan på samma sätt som för Citrik så är detta namn en sammanslagning, denna gång av Mosaic-lambik. Ett tag funderade jag på att kalla ölet för Mosaicik, men jag fastnade till slut för Mosaik rätt och slätt. Det är alltså en lambik torrhumlad med mosaic.

Blandning:
  • 10 l sats 8c
  • 100 g mosaic
  • 60 g bitsocker
Data:
  • OG 1053
  • FG 1010
  • Abv 5,6 %
Provsmakning (18/6 2014):

Ölet hälls upp bärnstensfärgat med endast en lätt disighet men ett rejält skum som lägger sig rätt fort.

Aromen domineras av tropisk fruktighet, citron och äppelkart, och kanske en smula grapefrukt. En lätt gräsighet från humlen finns också.

Smaken är torr med rejäl syra, och en viss humlebeska.

Ett väldigt friskt, fruktigt och gott öl som lyfts av en fin kolsyra.

2 kommentarer:

  1. Stor flaska från bryggaren, tappdatum 2014-06-01 konsumerad 2014-07-21 Karlskoga - gusher
    Arom: wee yeast, citrus lemonade, citron kött
    Utseende: apelsin sorbe, torkat apelsin skalsbitar flyter omkring och i skummet, högt livligt gulskiftande och sakta försvinnande skum
    Smak: kraftig syrligt sur citron koncentrat, kvittenfrukt, småbubblig kolsyra, bitterheten kommer kommer mer från citrus frukten än något annat, bety 3,4 av 5 möjliga, gott och sommarfräscht men inte mer än så...

    SvaraRadera
  2. Ett bra namn på denna kunde annars varit "mosambik".

    SvaraRadera