söndag 13 april 2014

Fabrikörn på mässa


Bild: En öl- & whiskymässa.

Utöver mitt huvudyrke som matematiker och mina extraknäck som hembryggare och språkpolis, jobbar jag även en del i Dugges eventverksamhet. Det handlar främst att hjälpa till med att bryggerikvällar för större grupper, men för andra året i rad fick jag även hoppa in och hälla upp öl vid En öl- och whiskymässa i Göteborg. Det är ganska slitsamt att gör detta i fem-sex timmar, och i synnerhet under mest intensiva timmarna kl. 16-20, men de positiva sidorna överväger med råge.

Till att börja med så är det kul i sig att få träffa och prata med alla människor som kommer fram till montern och vill prova öl. Som utställare får man också en liten inblick i jobbet i kulisserna. En trevlig funktion denna gång var att vi hade tillgång till en liten "lounge" där man kunde ta igen sig några minuter i lugn och ro och prata med andra utställare.

En annan fördel är att man får fritt inträde till mässan och kan gå runt och prova öl när man har jobbat klart, i mitt fall främst under lördagskvällen. Ofta blir man bjuden på ett litet mindre prov än de stipulerade 10 cl-proven, vilket passar mig alldeles utmärkt. I år behövde jag nog bara betala vid två tillfällen, varför jag när kvällen var över bara hade gjort slut på hälften av det 200-häfte jag köpte.

Brekeriet är alltid trevligt att besöka, och en tidig favorit var deras Blondette, en fantastisk suris som kändes lite som en blandning av Fantôme Saison och någon schysst geuze. Den hade sköna tropiska frukter och en påtaglig men ända måttlig syra. Den var länge mässans abslouta höjdpunkt, men skulle få konkurrens, något som jag tänker återkomma till. I CAP:s monter gjorde man en blandning på plats mellan den och CAP's Exciter, ett försök som slog ut väl, även om den sistnämnda tyvärr försvann en aning förhållandevis.

Bredvid Brekeriet huserade den nyrivstartade importören Constant Companion med en massa intressanta öl. Exempelvis fick jag den stora förmånen att prova hela OWA lambic-serien. Lämpligt nog tyckte jag att Ume med japanska plommon var bäst, så det får bli till att köpa ett par flaskor när den kommer till bolaget i början av maj. De två andra med japanska körsbärsblomblad respektive någon japansk citrusfrukt var mer intressanta än goda. Väldigt god var dock den italienska plommonsurisen LoverBeer BeerBrugna, med fantastiska plommonaromer. Plommon är grejen helt enkelt.

Vidare fick jag mig en pratstund med en mycket trevlig bryggare från det nystartade Nya Carnegiebryggeriet som berättade lite om bryggeriet. Jag fick även prova ett par öl, varav höjdpunkten var deras kellerbier som var mycket välgjord. Jag tog även ett snack med en av bryggarna hos det nya Göteborgsbryggeriet Rådanäs och fick prova deras utmärkta lageröl som var ännu bättre på fat. Dessutom fick jag ett stalltips till det som skulle visa sig vara mässans stora överraskning.

Det handlar om ett nytt fantombryggeri från Höganäs med det lite fåniga namnet Highnose Brew. Deras öl som bryggs på Höganäs Bryggeri var dock helt lysande. Först ut var deras Herr Hemlig IPA som var oerhört ren med massor av tropiska frukter och lite kåda. Deras dubbel-ipa var nästan lika bra, men kändes en smula tung i jämförelse. Bryggarna verkade dela min skepticism mot karamellmalt i ipor, vilket naturligtvis är ett stort plus.

Jag kan inte rikigt bestämma mig vilket öl som var min favorit; Herr Hemlig eller Blondette. Det får väl bli oavgjort samt ett lite motvilligt konstatérande att det var skåningarna som dominerade årets mässa. Även Malmö Brygghus levererade som vanligt, även om man inte hade med så jättemycket nytt. Det sistnämnda var tyvärr något som var genomgående för hela mässan, och i synnerhet de etablerade bryggerierna var dåliga på detta (med undantag av Dugges skulle jag vilja påstå). Men generellt sätt var det ändå en bra mässa med flera intressanta nykomlingar och bra öl.

Man hade verkligen lärt sig mycket från förra året, för nu var det gott om plats mellan montrarna, köerna blev inte särskilt långa ens under de mest intensiva timmarna och det varsnyggare montrar och lokal i största allmänhet. Förhoppningsvis kan mässan utvecklas ännu mer och uppnå riktigt hög status.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar