måndag 28 april 2014

Fruktpseudolambik - Körsbärs


Surkörsbär.

Utöver geuze (blandning av ny och gammal lambik) så är kriek den vanligaste slutprodukten från en lambikproducent. Namnet kommer från det nederländska ordet för körsbär, och det är i synnerhet surkörsbär (moreller) som avses, inte sötkörsbär (bigarråer). Surkörsbär fanns tidigare rikligt i Brysseltrakten, och i synnerhet förorten (numera stadsdelen) Schaarbaek var känd för sina surkörsbär. Men stadens utbredning har trängt bort det mesta av odlingarna, och kvar finns endast mindre mängder träd. I stället använder de flesta moderna lambikproducenter polska surkörsbär, även om Drie Fonteinen använder inhemska dito i sin dyrare specialvariant Schaarbaekse Kriek.

I Sverige förekommer surkörsbär ganska sparsamt, så jag hade slagit undan tanken på att göra en egen kriek. Men så dök det plötsligt upp frysta polska surkörsbär på ICA Maxi i Mölndal till ett billigt pris, och då köpte jag ett drygt kilo för att göra en liten femliters testsats. Tyvärr var körsbären kärnfria vilket är lite synd då kärnorna bidrar med en del intressanta aromer, men det är värt ett försök i alla fall.

Blandning:
  • 4 l sats 4
  • 1,2 kg frysta polska surkörsbär
  • 30 g bitsocker
Data:
  • OG 1050
  • FG 1008
  • Abv 5,5 %
Körsbärs vs. Drie Fonteinen Kriek (22/5 2014):

Vi väljer den ordinarie krieken från de tre fontänernas bryggeri; Drie Fonteinen Kriek (DFK). Liksom Körsbärsen är den så vitt jag vet smaksatt med polska surkörsbär.

Utseendemässigt är de väldigt lika med en djupröd nyans. Körsbärsen har dock en mer intensiv rosa nyans på  skummet och vinner utseendematchen därav.

Arommässigt har DFK en djupare körsbärskaraktär med tydligare kryddiga kaneltoner, förmodligen för att Fabrikörn inte hade med kärnorna.

I övrigt är syran på ungefär samma nivå, rejäl med inte övermäktig. Körsbärsen har en lätt metallisk avslutning. Summa summarum vinner DFK ganska klart. Som kuriosa kan nämnas att jag även provade en Cantillon Kriek Bio vid sidan av; denna placerade sig mitt emellan Körsbärsen och DFK.

Efter den senaste duellen är ställningen Fabrikörn - Omvärlden 26-28 således.

2 kommentarer:

  1. Hallå! Dagens 10 000 kr fråga:

    Som jag förstått så brukar en kriek-lambik ha 200-300 gram/liter frukt.

    Tror/vet du om samma mängd körsbär använd i kommersiella oud bruins med körsbär (exempelvis Liefman Cuvee Brut)?

    Har själv en Oud bruin som jag tänkte ha surkörsbär i men är osäker på mängden, samtidigt som jag aldrig druckit en sur brun öl med körsbär så jag har inget att jämföra med.

    Allt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ingen aning faktiskt, men om jag tvingas gissa skulle jag nog köra på den lägre lambiknivån, d.v.s. 200 g/l.

      Radera