söndag 13 oktober 2013

Brygd #121: Bälgoblond


Ardennerhäst med blond kalufs.

Ljusa överjästa belgiska öl med benämningen blond/blonde sägs ha börjat bryggas och säljas som ett sätt att svara på populariteten hos den ljusa lagern under efterkrigstiden. Hur det nu är med den saken har jag lite svårt att se att öl som Leffe Blonde skulle kunna tilltala den inbitna lagerdrickaren.

Kanske ska man se en blond som en kompromiss mellan en karaktärsfull belgisk ale och lättdrucken ljus lager; maltig utan att vara tung, en diskret estrig och fenolisk jäsprofil och en lätt humlighet och beska. Ett elegant och lättdrucket öl men ändå med karaktär och alkoholstyrka.

Jag kände att det var dags för mig att ge mig på en dylik öl, även om jag har gjort snarlika öl tidigare. Min ursprungliga plan var att odla upp jäst från S:t Bernardus Pater-flaskor, men då paketet med dessa irrade bort sig i postrymden, valde jag att köra på Westmallejästen i stället. Den är en ganska ny bekantskap för mig, så det ska bli intressant att se vad den kan åstadkomma för mig.

Tillägg (22/11): Efter att ha konsulterat den ypperliga "Brew like a monk" så var det nog lika bra att det inte blev någon S:t Bernardus-kultivering. Tydligen tillsätter man en annan jäst till flaskan.

Data:
  • Satsstorlek 22 l
  • OG 1064
  • FG 1013
  • Abv 6,7 %
  • IBU 25
  • SRM 7 (gyllengul)
Malt & extraktgivare:
  • 5 kg pilsnermalt
  • 500 g aromatisk malt
  • 500 g havregryn
Infusionsmäskning vid 67 C i en timma.

Humle:
  • 10 g admiral i 60 minuter
  • 60 g savinjski golding i 20 minuter
Total koktid 90 minuter

Jäst:
Jäsning med WLP530 (1 rör, 1 l förkultur)
  • vid 23 C i 7 dagar
  • vid  22 C i 12 dagar
Övrigt:
  • Vattenbehandling med 3 g kalciumsulfat i koket
  • Klarning med 1/2 krm Protafloc i koket
  • Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 7 g/l
Fabrkörn vs. Leffe (2013-11-13):

Leffe Blond är enligt min mening ett rejält underskattat öl i finare ölkretsar. Kanske beror det på att den bryggs i industriell skala och filtreras, är ordentligt kommersiellt marknadsförd samt allestädes närvarande. För egen del tycker jag det är en riktig bra öl, och många mindre och mer hantverksmässiga belgiska öl skulle nog behöva en släng av dess renhet och elegans. Då den är lite av sinnebilden för en belgisk blond blir den den perfekta motståndaren.

Leffe är klar och djupt gyllene medan Fabrikröns är svagt disig och snäppet mörkare åt bärnstenshållet. Skummen är ganska likvärdiga, men Fabrikörns är aningen krämigare och snyggare.

Leffe har en brödig maltarom med toner av mandelmassa och päron, samt vaga örtiga humletoner. Fabrikörns är aningen mer lättrostat biskviaktig med toner av viol och allmän blommig humlighet. I slutet gör sig en lätt spritig ton gällande.

Munkänslan är identisk, medelfyllig med livlig men mjuk kolsyra.

Leffe är halvtorr med mjuk beska, Fabrikörns är torr med en smula vassare beska.

Leffe vinner på den renare aromen, samt den sköna restsötman och mjukare beskan. Jag hade gärna sett att Bälgoblonden inte hade jäst ut så torrt.

Givet senaste matchen är ställningen Fabrikörn - Omvärlden 25-25 således.

3 kommentarer:

  1. Skulle du kunna ge något exempel på aromatisk malt som du tycker passar för denna blonde?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag använde alltså Dingemans "Aromatic Malt". Weyerman har en liknande sort som de kallar för melanoidmalt. Mörk münchnermalt borde funka också.

      Vidare finns biskvimalt (Dingeman) samt motsvarande "Abbey malt" från Weyerman. Den senare har jag inte provat, men biskvimalt är jag inte så förtjust i.

      Radera
    2. Tack så mycket!
      Beundrar din hängivenhet till din blog/öl. Och så klart dina tankegångar.

      Radera