![]() |
| Tjoff van Staden. |
Jag fortsätter att göra öl med Achouffe-jästen. Denna gång är det inspirerat av Chouffe Hoblon. Detta var det första ölet jag stötte som kombinerade belgisk jäst med amerikansk humle. Via hemsidan kan man se att humleasorterna är amarillo, columbus och saaz. Jag fick gissa mig fram till mängderna och proportionerna, men det var praktiskt att använda 100 g vardera av de amerikanske sorterna, samt 60 g saaz som blev över från blondinen. Nedan kommer jag kalla denna blandning i proportionerna 5:5:3 för ACS. Jag ska erkänna att jag var lite slarvig och matade aldrig in humlen i ProMash förrän efter bryggningen för att skriva detta inlägg. Värdet det till slut blev var sådär högt att man får gissa lite från höften vad den faktiska IBU:n blir. Lite beskare än tänkt blev det i alla fall, men jag tror det bli okej.
Data:
- Volym 20 l
- OG 1,080
- FG 1,0XX
- ABV X,X %
- SRM 5
- IBU 70?
Mäskning:
- 7 kg pilsnermalt
- 1/2 tsk mjölksyra (80 %)
- 1/2 tsk kalciumsulfat
- 1/2 tsk kalciumklorid
Infusionsmäskning vid 66 C i en knapp timma.
Kok:
- 20 g magnum i 60 minuter
- 130 g ACS i 20 minuter
- 130 g ACS vid kokslutet
- 1 krm Protafloc i 20 minuter
- 300 g strösocker vid kokslutet
Total koktid en dryg timma.
Jäsning:
Wyeast 3522 (halva jästkakan från Tjoffblond)
- vid XX C i X dagar
- vid XX C i X dagar
Övrigt:
Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 7 g/l.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar