Äntligen drar den nya bryggsäsongen igång, även om jag tjuvstartade förra veckan med en pseudolambik. Många av mina läsare är säkert införstådda med att jag sällan uppskattar kryddade öl. Det finns dock några undantag. Till exempel måttligt kryddade vitöl som Hoegaarden. Eller Rochefort-ölen.
Ännu ett exempel är ölet som har inspirerat dagens brygd. För den som inte redan räknat ut det handlar det om La Chouffe Blond. När jag var på min etanolresa fanns detta öl på fat överallt i sydöstra Belgien. Och numera har det en stående kran på min lokala favoritkvarterskrog plus ett par andra ställen i stan, så det blir regelbundna smakprov.
Jag hittar inte så mycket information på bryggeriets hemsida, mer än att beskan ska vara låg. Jag utgår ifrån att kryddan är koriander i måttliga mängder.
Data:
- Volym 20 l
- OG 1,070
- FG 1,0XX
- ABV X,X %
- SRM 4
- IBU 20
- 6 kg pilsnermalt
- 1 tsk mjölksyra (80 %)
- 1/2 tsk kalciumklorid
- 1/2 tsk kalciumsulfat
- 15 g magnum i 60 minuter
- 1 krm protafloc i 20 minuter
- 40 g saaz vid kokslutet
- 10 g malda korianderfrön vid kokslutet
- vid 20 C i X dagar
- vid 22 C i X dagar

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar