tisdag 30 oktober 2018

Brygd #174: Kanadatolva



Det här skulle egentligen bli en repris på ett tidigare försök till Westy 12-klon. Men som jag skrev angående förra veckas relaterade Blonde-klon så blev det ändrade planer med en annan jäst.

Nåväl, det kan nog bli minst lika intressant att jäsa med Unibrou-jästen i stället. Och den stora poängen med att göra om försöket var att få använda en mörkare kandisirap än sist för att få den rätta färgen och karaktären. Det enda som oroar är om den ibland långsamma Unibrou-jästen ska hinna klart i tid för mig att kunna ställa upp med detta öl på Amylases Vinterölsträff. Jag hoppas på det bästa.

Data:
  • Satsvolym 20 l
  • OG 1,090
  • FG 1,012
  • Abv 10,4 %
  • SRM 20
  • IBU 30
Extraktgivare:
  • 7 kg pilsnermalt
  • 500 g strösocker
  • 450 g mörk kandisirap (CandiSyrup 180)
Mäskning vid 67 C i en timma.

Humle:
  • 10 g magnum i 60 minuter
  • 20 g hallertauer mittelfrüh i 20 minuter
  • 20 savinsjski golding i 20 minuter
  • 20 g hallertauer mittelfrüh vid kokslutet
  • 20 savinsjski golding vid kokslutet
Jäst:

Jäsning med Wyeast 3864 (hela jästkakan från Kanadablondinen)
  • vid 20 C i 5 dagar
  • vid 23 C i 10 dagar
Vatten:

Göteborgsvatten med följande tillsatser i mäsken:
  • 7 g kalciumsulfat
  • 1 tsk mjölksyra
Övrigt:
  • 1/2 krm Protafloc tillsatt 20 minuter från kokslutet
  • kolsyrejäsning med strösocker på flaska, 7 g/l

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar