Elisha Cuthbert, en kanadensisk blondin. |
Ibland blir det inte som man tänkt sig. Jag hade planerat att brygga repriser av två Westvleteren-kloner. Framför allt ville jag göra ett nytt försök på tolvan med en mörkare sirap. Jag hade gjort en förkultur på WLP530 två dagar innan den planerade bryggningen igår. Dock hade förkulturen inte kommit igång när jag kom hem och skulle börja brygga. Vilket är något märkligt då förpackningsdatum var i augusti. Ännu märkligare var att förkulturen smakade tydligt syrligt med en fruktig ton samtidigt som SG låg kvar runt 1,040-ish. Uppenbarligen hade (a) jästen inte kommit igång och (b) någon Lactobacillus (eller annan opportunistisk mjölksyrabakterie) passat på i stället.
Det var bara att hälla ut och tänka om. Efter kontakt med Sebastian på Essensspecialisten lyckades jag komma över en färsk påse Wyeast 3864. Detta är en jäststam med ursprung i bryggeriet Unibrou i Quebec. De har som jag har förstått det i sin tur erhållit jästen från Belgien, utvecklat den och använt den för öl i belgisk stil. Jag använde denna jäst senast 2009 och har ganska blandade intryck. Den jobbar väldigt långsamt och kan ge ganska klen utjäsning. Den ger dock väldigt trevliga smakbidrag, i form av fruktiga estrar och en del tuggummi-fenoler.
Maltnota och humleschema är alltså inspirerade av Westvleteren blonde, men jästen blev något helt annat. Det ska bli spännande att se vad detta blir, och i slutändan blir detta kanske roligare än att repetera Westvleteren-kloner. Dessutom verkar Elisha Cuthbert vara betydligt mer sympatisk än Boris Johnson.
Data:
- Satsvolym 20 l
- OG 1,055
- FG 1,010
- Abv 5,9 %
- IBU 40
- 5 kg pilsnermalt
- 500 g havregryn
Humle:
- 10 g magnum i 60 minuter
- 30 g strisselspalt i 20 minuter
- 30 g hallertauer mittelfrüh i 20 minuter
- 30 g strisselspalt vid kokslutet
- 30 g hallertauer mittelfrüh vid kokslutet
Jäsning med Wyeast 3864 (1 paket)
- vid 20 C i 5 dagar
- vid 23 C i 12 dagar
Vatten:
Göteborgsvatten med följande tillsatser till mäsken:
- 5 g kalciumsulfat
- 1 tsk mjölksyra (80 %)
Övrigt:
- 1 krm Protafloc tillsatt 20 minuter från kokslutet.
- kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 8 g/l
Bedömning (2018-11-26):
Som ni kanske noterat så jäste den ut betydligt snabbare än när jag använde samma jäst för nio år sedan. Att flasktappningen blev senare än normalt berodde mer på att jag inte hade möjlighet tidigare. Ytterligare två veckor senare är det alltså dags för det första officiella smakprovet.
Ölet hälls upp lätt disigt halmgult i min Chimay-kalk, med ett något kortlivat vitt skum.
Aromen är fruktig med toner av päron, en del peppriga fenoler med inslag av tuggummi. Lite snygga örtiga humletoner finns där också.
Kolsyran är pigg med väldigt små bubblor. Avslutningen är torr med en fin efterbeska. En god och lättdrucken ljus belgare som nog kommer få strykande åtgång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar