söndag 27 december 2015

Brygd #146: Guldberget


Guldberget i Bangkok.

Guldenberg skulle kunna beskrivas som en uppumpad XX Bitter, med ungefär samma beska men med mer maltkropp och alkohol. Tittar man på beskrivningen så finns där vissa skillnader i humleschema. Dock prioriterade jag enkelhet framför kloning, så det fick bli samma humleschema som för XX-bäsk.

Data:
  • Satsstorlek 20 l
  • OG 1085
  • FG 1017
  • Abv 8,7 %
  • SRM 3
  • IBU 60
Malt & extraktgivare:
  • 7 kg pilsnermalt
  • 500 g råsocker
Infusionsmäskning vid 64 C i en timma.

Humle:
  • 40 g magnum i 60 minuter
  • 20 g brewers gold i 20 minuter
  • 20g hallertau tradition i 20 minuter
  • 30 g brewers gold vid kokslutet
  • 30 g hallaertau tradition vid kokslutet
Total koktid 90 minuter.

Vatten:

Göteborgsvatten med följande tillsatser
  • 5 g kalciumsulfat tillsatt till mäsken
  • 1 tesked mjölksyra tillsatt till lakvattnet
Jäst:

Jäsning med Safbrew T-58 (halva jästkakan från XX-bäsk)
  • vid 17 C i 5 dagar
  • vid 22 C i 10 dagar
Övrigt:
  • klarning med 1/2 krm Protafloc, tillsatt 20 minuter från kokslutet
  • kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 7 g/l
Bedömning (2016-01-28):

Lätt disigt halmgul till gyllengul breder den ut sig i glaset, med stort vitt skum på toppen. Aromen är sädig, ganska fruktig, med lite örtig humle och vaga peppriga fenoliska toner. Eventuellt finns där lite högre alkoholer också.

Kroppen är medelfyllig till fyllig, kolyran är medelhög till hög. Avslutningen är halvtorr med en markerad beska. Ganska gott, men precis som för XX-bäsk hade jag önskat lite mer fenoler och kanske även humle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar