Efter utflykten i extraktträsket är det dags att återvända till en likaledes grumlig verksamhet. Denna gång blir det jäsning med resterna av sats 6, vilket blir ett åldersrekord på återanvänd bottensats. Förhoppningsvis är mikroorganismerna ändå vid god vigör efter två och ett halvt år, men för säkerhets skull får en bottensats från någon flaska följa med ändå, samt lite F2 som vanligt.
Data:
- Satsstorlek 24 l
- OG 1050
- SRM 7
Malt & extraktgivare:
- 3 kg pilsnermalt
- 1 kg mörk münchnermalt
- 2 kg omältat vete
Grumlig mäskning, erhållna temperaturer:
- 46 C
- 55 C
- 66 C
- 70 C
- 76 C
Humle:
- 30 g savinjski goldings i 90 minuter
Mikroorganismer:
Jäsning vid varierande källartemperatur med
- några gram Safbrew F2
- bottensatsen från sats 6
- bottensatsen från en flaska (375 ml) Tilquin Oude Gueze l'Ancienne
Bedömning (2016-06-15):
Ett knappt halvår efter bryggningen är det för första smakprovet. Den vanliga hussmaken med röda äpplen och lite multna höstlöv finns där, fast kanske lite återhållsam. Lite tropisk fruktighet tycker jag mig skönja också. Syran känns ganska mild men pH klockar in så lågt som 3,16. Avslutningen är en gnutta sträv som sig bör.
Ganska gott men återhållsam är det generella intrycket. Blir en bra brukslambik.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar