onsdag 5 augusti 2015

Mina egna favoritinlägg
Förra sommaren försökte jag hålla liv i bloggen under den värsta nyhetstorkan med hjälp av olika listor. Bland annat genom att lista de mest populära inläggen hos mina kära läsare, rankat efter antalet sidvisningar. Redan där gav jag lite hintar om vilka inlägg som var mina egna personliga favoriter, och nedan kommer en mer fullödig lista, och den ser faktiskt något annorlunda ut jämfört med de mest lästa inläggen, även om det finns ett visst överlapp.

Min vana trogen ska jag dock börja med några bubblare innan själva topp fem-listan. Rent generellt så är jag ganska nöjd med min Bryggning och begreppsförvirring-serie. Ofta är de ämnen jag tar upp där olika missförstånd och förvirrande begrepp som ständigt återkommer i olika diskussioner på nätet. Då är det behändigt att ha dylika inlägg att länka till, och slippa skriva samma sak gång på gång. Flera av inläggen i serien förekommer i listan nedan, och utöver dem skulle jag gärna vilja framhålla de om vattenbehandling samt restsötma. Bland övriga inlägg skulle jag slutligen vilja framhålla dessa två. Men nu över till topp fem-listan.

5. Omtappning

Det finns inte så mycket att tillägga, mer än jag är nöjd att detta inlägg har fått stor spridning och förhoppningsvis bidragit till att få bort de onödiga slentrianmässiga omtappningarna bland hembryggare.

4. Sekundärjäsning

Precis som för omtappning vill jag gärna tro att detta mitt mest lästa inlägg i någon mån har bidragit till att reda ut missförstånden kring begreppet "sekundärjäsning", och kanske till och med även för att fasa ut det.

3. Infektioner

Detta inlägg låg det en hel det arbete bakom, och jag hoppas att det förutom att sprida kunskap även kan dämpa nojan hos många hembryggare och stoppa det vanemässiga beskyllandet av alla oväntade smaker och utseenden på infektioner.

2. Utjäsning och linjär regression

Att få kombinera folkbildning kring min yrkeskunskap med analys av olika faktorers påverkan på utjäsning var en höjdpunkt i min bloggarkarriär. Till min stora glädje är inlägget också ett av mina mest lästa med 686 sidvisningar i skrivande stund. Det är nog inte omöjligt att jag kommer med en uppföljning med såväl mer data som förfinade beräkningar.

1. Ölbryggning & osunt förnuft

Slutligen har vi kommit till det inlägg som ligger mig varmast om hjärtat. Tack vare internet har ni numera tillgång till en mängd information om allt mellan himmel och jord bara en knapptryckning bort. Tyvärr drunknar relevant information i en störtflod av ryktesspridning, myter, vidskepelse och pseudovetenskap. Det finns dock en del enträgna aktörer som tagit sig på sisyfosarbetet att bemöta allt nonsens, exempelvis Viralgranskaren och Snopes.

Något som jag tycker är viktigt att belysa i sammanhanget är de psykologiska och kognitiva mekanismer som ligger bakom att vi så lätt skaffar oss felaktiga föreställningar om verkligheten. Dessa tyckte jag det var värt att lyfta fram, med några exempel från ölbryggningens värld.

4 kommentarer:

 1. Ville bara slänga in ett blygsamt beröm till de bilder som du väljer till varje inlägg. De är ibland nästan lika roande som själva texten. :)

  /lasse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, de är omsorgsfullt bildgooglade.

   Radera
  2. De kanske kan bli föremål för en egen lista så småningom?

   /lasse

   Radera
  3. Kanske det, eller så får jag öppna ett Instagram-konto och göra ett kollage där.

   Radera