söndag 15 februari 2015

Brygd #136: Stormaktspilsner



Närke stormaktsporter orsakar en hel del huvudbry bland ölstilstalibaner, främst amerikanska sådana. Med ojämna mellanrum är det någon på RateBeer som försöker få den klassificerad som en baltisk porter eller imperial porter(*).

Men enligt bryggarna själva är det en imperial stout, och de förklarar namnet som ett försök till översättning av imperial stout till svenska. Att de valde porter i stället för stout beror på att de helt enkelt tyckte porter låter bättre på svenska, och det kan man ju enbart ge medhåll till.

En del av er kan säkert gissa att det är en namngivning helt i min egen smak, och när jag nu åter brygger en imperial pilsner väljer jag i samma anda namnet Stormaktspilsner.

Utöver hallertauer mittelfrüh hade jag tänkt ha med spalter select och tettnanger. Dock var det ganska ont om tysk humle i väntan 2014 års skörd. Det fick bli hersbrucker samt den för mig helt oprövade opal i stället.

Data:
  • Satsstorlek 20 l
  • OG 1070
  • FG 1012
  • Abv 7,6 %
  • IBU 60
  • SRM 3
Malt:
  • 7 kg pilsnermalt
Infusionsmäskning vid 65 C i en timma.

Humle:
  • 10 g magnum i 60 minuter
  • 50 g hallertauer mittelfrüh i 20 minuter
  • 50 g hersbrucker i 20 minuter
  • 50 g opal i 20 minuter
  • 50 g hallertauer mittelfrüh vid kokslutet
  • 50 hersbrucker vid kokslutet
  • 50 g opal vid kokslutet
Jäst:

Jäsning med Saflager W-34/70, halva jästkakan från Källarpilsner,
  • vid 10-12 C i 5 dagar
  • vid 19-21 C i 5 dagar
  • vid 5 C i två veckor (kallagring)
Övrigt:
  • Vattenbehandling med 6 g kalciumsulfat, tillsatt i mäsken
  • Klarning med 1/2 krm Protafloc, tillsatt 20 minuter från kokslutet
  • Kolsyrejäsning på flaska med druvsocker, 6 g/l
(*) Det händer dock inte så ofta nuförtiden.

Provsmakning 2015-03-23:

Det blir ingen Fabrikörn vs.-provning av det enkla skälet att jag inte hittade någon motståndare. Det hade varit kul att få tag på en Samuel Adams-version igen.

Ölen ser snygg ut i glaset, klart gyllengul med ett stort vitt skum.

En sädig och brödig maltarom lägger en bra grund, varpå örtig och blommig humle får breda ut sig. Humlen hade dock gärna fått vara ännu mer påtaglig.

Kroppen är medelfyllig, kolsyran är mjuk. Avslutningen är torr och inte alltför besk. En typisk imperial pilsner helt enkelt, som nog kommer gå åt.

1 kommentar:

  1. Kul och inspirerande blogg som skall följas.
    / http://baildonstation.blogspot.se/

    SvaraRadera