torsdag 1 januari 2015

Belmik & Kazbik


Den här fick jag upp genom att bildsöka "Belmik", och jag har ingen aning om vad kopplingen är.

Jag försitter inte ett tillfälle att slippa upprepa en sak flera gånger, och här har vi en sådan gyllene möjlighet. Efter två lyckade försök med torrhumlad lambik tänkte jag prova på lite fler humlesorter. Dels tyckte jag den ganska nya humlesorten belma lät intressant. Därutöver tänkte jag prova någon klassisk humlesort, men när jag gick in under fliken tjeckisk humle på humle.se, så dök en ny bekantskap upp i form av den nya sorten kazbek. Den ska vara framodlad från saaz samt någon okänd vild sort från Kaukasus som ska ge den en lite jordig och rå ton jämfört med saaz.

Eftersom detta är något av ett experiment blev det inte mina bästa lambikar som offrades direkt. Sats 9 bryggdes med 100 g ugnsoxiderad saaz, men humlen blev nog inte tillräckligt oxiderad ty ölet är relativt besk, och beskan verkar också ha dämpat mjölksyrabakterierna ty den har den lägsta syran hittills av mina lambikar. Därför valde jag att blanda den med sats 11 som har jäst i plasthink och fått en lite mer intensiv syrlighet. Tillsammans hoppas jag att de ska bilda en okej bas för humlen att breda ut sig över.

Data:
 • Satsstorlek 2*10 l
 • OG 1055
 • FG 1009
 • Abv 6,0
Blandning:
 • 10 l sats 9
 • 10 l sats 11
 • 100 g vardera av belma och kazbek
 • 2*60 g bitsocker för kolsyrejäsning
Bedömning 2015-01-15:

Just hemkommen från en lång och intensiv dag känns det som ett bra läge att korka upp två flaskor för provsmakning. Båda ölen hälls upp kristallklara med ett fint men kortvarigt skum.

Om vi börjar med lambikblandningen så har den en ganska behaglig syra med en viss fruktighet, men de lite ojästa tonerna från sats 9 slår igenom en smula. Och framförallt är beskan lite för hög och krockar med den syra som ändå finns.

Belmik har dock trevliga fruktiga aromer med en viss tropisk ton, och detta öl slinker ändå ner ganska lätt. Även om ölet är långt från mina tidigare torrhumlade lambikar så är det definitivt en variant jag ska prova igen med en bättre baslambik.

Kazbik däremot har väldigt egendomliga jordiga och råa aromer som jag inte riktigt kan beskriva på något bra sätt. Det är inte äckligt, men det är heller inte gott, och efter halva glaset blir det reningsverket som får ta över.

6 kommentarer:

 1. Använde du 10g/ vid torrhumlingen?

  SvaraRadera
 2. Ja, det är de mängder jag tycker krävs för att humlen ska komma till sin rätt.

  SvaraRadera
 3. Måste provas, jag har legat på 2-4g/l och tyckt det räckt gott i suröl. Ska bli intressant att se hur det blir när man bombar.

  SvaraRadera
 4. Njuter en Belmik nu. Lite beska-syrakrock, men väldigt smaskig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, med en bättre baslambik kan det nog bli riktigt bra. Det blir definitivt ett nytt försök.

   Radera