onsdag 26 november 2014

Ekfatet Brasse - första fyllningen


Fel, fel, fel!

Under hösten har tolv Göteborgsbaserade hembryggare inklusive undertecknad startat ett fatlagringsprojekt för suröl. Vår första möte irl då vi lade fast formerna för samarbetet skedde dagen efter att vår folkkäre skådespelare i bilden ovan hade lämnat oss. För att hylla hans minne valde vi att döpa fatet till "Brasse".

Något som är besvärligt för hembryggaren med att jäsa suröl på träfat är fatstorleken. Med fat i normal "hembryggarstorlek" på 20-40 liter får man tyvärr för mycket syregenomsläpp per volym, vilket riskerar generera ättiksyrabomber. En lämplig minsta storlek är i stället 200-litersfat, men då krävs det antingen att man brygger stora volymer eller att man går ihop ett större gäng.

Det sistnämnda tog vi alltså fasta på, under ledning av Bryggeributiken-Magnus trygga hand. Tanken är att initialt fylla fatet med någon slags lambik-liknande vört, och sedan låta det jäsa. Beroende på hur det utvecklar sig kanske vi tömmer och fyller om, eller tappar av en del och fyller på. På sikt har vi ändå tänkt oss tappa av och fylla på med 100 liter en gång per år. En del av detta kanske vi tävlar med i olika sammanhang, resten fördelas ut över deltagarna.

Att få tag på ett 200-liters vinfat i gott skick var inte det lättaste. Fatet skall inte ha varit tomt allt för länge, och helst ska det ha vinsvavlats relativt nyss. Från en svensk vinmakare fick vi till sist tag på ett norditaliensk rödvinsfat. Kanske inte helt optimalt för ett ljust öl, men eventuellt kommer vi övergå till mörkare öl vid senare fyllningar.

Fatet anlände för några veckor sedan, och efter byggande av ställning, tändande av svavelljus samt testfyllning med hett vatten, var det i måndags dags för den första fyllningen i Magnus källare. Samtliga deltagare hade tidigare bryggt 20 liter vört baserat på 2/3 pilsnermalt och 1/3 vetemalt eller omältat vete, med sikte på OG 1045-1050. Som mäskning kunde antingen någon variant av grumlig mäskning användas, alternativt vanlig infusionsmäskning vid minst 70 C. Humlen var måttligt tilltagen på cirka 10 IBU. Valfri öljäst + bottensatser ur diverse suröl hade använts som källa till mikroorganismerna. En del hade redan hällt i en del bottensatser sedan tidigare, men det fylldes framför allt på med en del flaskor som dracks upp under själva fyllningen.

Det återstå att se var detta hamnar, men förhoppningsvis kan delar av resultatet komma att ställas ut på en sommar- eller vinterölsträff nära dig. Givetvis kommer det komma rapporter här på bloggen vid framtida tömningar och fyllningar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar