söndag 30 mars 2014

Bryggd #126 - Dubbel-ipa


Klassisk dubbel-ipa


Det mest relevanta med en dubbel-ipa är dess humleschema, så låt oss ta tjuren vid hornen direkt. Då jag vill att tropisk frukt ska dominera satsar jag främst på 200 gram amarillo och två av mina nyinköpta mosaic-påsar. Detta kompletterar jag därefter med 100 g columbus för att få lite mer tallbar och parfymiga toner. Denna blandning går nedan under namnet "humlemix". Utöver detta använder jag 80 g magnum för ren beska.

Data:
  • Satsstorlek 20 l
  • OG 1080
  • FG 1012
  • Abv 9,0 %
  • IBU >100
  • SRM 3
Malt:
  • 7 kg pale ale-malt
Infusionsmäskning vid 64 C i en timma.

Humle:
  • 80 g magnum i 60 minuter
  • 100 g humlemix i 20 minuter
  • 200 g humlemix vid kokslutet
  • 200 g humlemix som torrhumling
Total koktid 70 minuter.

Jäst:

Jäsning med Safale US-05 (halva jästkakan från Mosaicale)
  • Vid 19 C i 4 dagar
  • Vid 22 C i 8 dagar
  • Kallkraschning i 2 dagar
Övrigt:
  • Klarning med 1/2 krm Protafloc, tillsatt 20 minuter från kokslutet
  • Vattenbehandling med 10 g kalciumsulfat, tillsatt 20 minuter från kokslutet
  • Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 5 g/l
Bedömning 28/4 2014:

Till skillnad från några tidigare ipor och dipor bryggda med maris otter-malt är färgen inte lika mörk denna gång, men den har ändå antagit en djupare orange ton jämfört med när jag tappade upp den. Jag är tämligen säker på att denna förmörkning beror på oxidering av humle, ty det uppstår endast för mina mest humlestinna öl. Helst borde man för att undvika detta använda en kolsyretub och pytsa i lite koldioxid i varje flaska innan tappning. Vid denna tappning råkade jag dessutom av misstag pumpa i lite extra syre med min pumphävert när jag var klar med överföringen till tapphinken.

Aromen är dock humlefräsch med parfymiska tropiska frukter, lite citrusfrukter och lite tallbarr. Munkänslan är medelfyllig. Avslutningen är ganska torr med en rejäl beska.

Detta var väldigt gott, men jag är rädd att den kommer dö ganska fort, så ni som har fått en flaska, drick upp!

Fabrikörn vs. Epic Hop Zombie (2014-05-06):

För närvarande finns det glädjande nog flera dubbel-ipor av hög kvalitet på Systembolagets hyllor. Förutom Oppigårds Thurbo Double IPA och Omniollo Nebuchadnezzar i ordinarie sortimentet så kom Epic Hop Zombie (EHZ) som tillfällig öl i senaste släppet, så jag passar på att tävla mot den.

EHZ hälls upp klart gyllengul, ungefär där jag själv skulle vilja ligga (även om jag knappast kan räkna med att få helt klara öl). Fabrikörns dubbel-ipa ser rätt dassig ut intill med en grumligt kopparfärgad nyans.

Arommässigt står Fabrikörns upp bättre dock; humlearomerna finns kvar i nästan full utsträcking, och de är ganska snarlika dem från EHZ; tropisk frukt med lite parfymiga inslag, lite slagsida åt aprikos hos EHZ. I båda ölen finns en brödigt maltig bakgrund.

Munkänslan är identisk hos båda, torrhet och beska likaså, där Fabrikörns initiala klös i beskan har lagt sig en smula.

Det blev ganska jämnt till slut, och frågan är om inte Fabrikörns hade vunnit det här om inte oxideringen hade gjort sitt. Men tack vare den sistnämnda, och framförallt vad gäller utseendet, så avgår EHZ med en knapp seger.

Efter den senaste matchen Fabrikörn - Omvärlden 25-27 således.

4 kommentarer:

  1. Hur torrhumlar du? Hur länge? När?
    Tacksam för svar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med pellets i en knapp vecka, kallkraschningen inkluderat.

      Radera
    2. Hej jag la i Pellets efter 4 dagar. Skall jag låta det vara eller sila efter knapp vecka?

      Radera
    3. Att låta ölet vara är ofta en bra strategi.

      Radera