Vad kan tänkas dölja sig för öl bakom detta märkliga namn? Tre möjliga förklaringar skulle kunna vara:
- Jag är extra bitter efter uteblivna SM-medaljer
- Det är ett experimentellt och bittert öl
- Det är någon slags klon av De Ranke XX Bitter
Vad beträffar jästen funderade jag först på - och köpte till och med - Westmallejästen. Men när De Ranke Hop Harvest påpassligt dök upp på Systembolaget bestämde jag mig för att testa att odla upp en kultur från flaska. Jag har tidigare odlat upp Hoegaardenjäst från flaska med goda resultat, även om jag senare har förstått det inte var originaljästen jag odlade upp (den filtreras bort) utan en annan jäst som tillsätts vid flasktappningen. Tillägg: det sägs att De Ranke använder Safbrew T-58 för XX Bitter som de jäser ganska svalt, det låter fullt rimligt.
Efter ett par dagar kom så den första aktiviteten i E-kolven, och därefter stegade jag upp två gånger. Vid dessa tillfällen provsmakade jag den dekanterade "mellanölen" och det var väl inte så där jättegott. Det fanns framförallt en ganska tydlig ton av bränt gummi som jag inte skulle vilja ha med i det slutliga ölet utom möjligen på knappt förnimbara nivåer. Jag funderade ett tag på att avbryta experimentet och gå tillbaka till ursprungsplanen med WLP530.
Jag beslutade ändå att fortsätta. Detta baserades dels på en förhoppning att den ovan beskriva bismaken kommer av att jästen inte har varit helt pigg i de första stegen av uppodlingen - bismaken var tydligast vid den första provsmakningen. Skulle resultatet bli misslyckat är det ändå inte hela världen eftersom jag har så mycket annat i källaren som behöver drickas upp.
På humlesidan fastnade jag för saaz och spalter select. Jag valde att brassa på ganska rejält med sena givor trots att jag har en känsla av att De Ranke mest har bitterhumle i XX Bitter.
Data:
- Satsstorlek 20 l
- OG 1060
- FG 1010
- Abv 6,6 %
- SRM 4 (ljusgul)
- BU 60
- 5 kg pilsnermalt
- 20 g admiral i 70 minuter
- 40 g saaz i 20 minuter
- 40 g spalter select i 20 minuter
- 40 g saaz vid kokslutet
- 40 g spalter select vid kokslutet
Jäst:
- vid 18-19 C i 5 dagar
- vid 21-22 C i 11 dagar
- Vattenjustering med 6 g kalciumsulfat tillsatt vid kokets början
- Klarning med 1/2 krm Protafloc, tillsatt 20 minuter från kokslutet
- Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 6 g/l
Beslutet att fortsätta uppodlingen var nog korrekt, ty de brända gummi-aromerna har försvunnit och ersatts av mer normala peppriga fenoler, måhända med en lätt ton av plåster. Gräsig och örtig humle finns det också gott om, och kanske en lätt ton av högre alkoholer också, åtminstone i den första doftpusten.
En snygg lätt disig gul färg har den, med ett rejält vitt skum. Munkänslan är ganska lätt, kolsyran något över medel. Avslutningen är torr med en rejäl beska.
Det här blev rätt lyckat till slut, även om jag kanske inte nådde ända fram till originalet.
Fabrikörn vs. XX Bitter (2013-08-09):
Nu blir det kanske en aning rörigt eftersom jag redan har kört en tävling för det senare bryggda spökölet, men med en flaska av originalet med mig i bagaget från min Belgienresa så är det givet att göra en jämförelse.
Ölen hälls upp nästan identiska med den enda påtagliga skillnaden i originalets betydligt större skum.
I aromen är det dock stora skillnader med en väldigt annorlunda (och bättre) fenolisk profil hos originalet.
Munkänslan är likartad, medan XX Bitter har mer kräm i beskan.
Som påpekades ovan kom jag inte riktigt ända fram till originalet, som jag förvisso håller som ett fantastiskt bra öl.
Fabrikörn - Omvärlden 25-24 således.
Spännande... Det där med att du har mycket i källaren som behöver drickas upp. Bekymra dig inte om det!
SvaraRadera