torsdag 31 maj 2012

Fabrikörn vs. Omvärlden - svinversion 3.0


I fredags var det åter dags att samla flocken till en ölprovning, se här och här för de tidigare sessionerna. Senaste gången gick det rätt dåligt för Fabrikörn och denna gång var det minst två riktigt svåra motståndare, så jag hade väl ganska modesta förhoppningar. Vi skippade blindningen denna gång då det ändå är ganska uppenbart för det mesta vilket öl som är vilket. Som synes nedan så har jag väldigt knapphändiga anteckningar från tillställningen. Dels fick jag dra ur omdömen om ölen från deltagarna, dels var jag själv lite matt efter en lång och stekhet arbetsvecka.

Svetle 10 vs. Pilsner Urquell:

Här trodde jag redan långt innan att det skulle bli svårt för Fabrikörn av hävda sig. Inte blev det bättre av att Fabrikörns flaska var lite halvtaskigt kyld samt överkolsyrad. Ändå avgick Svetle 10 med segern, närmare bestämt  4-1 varav två röstade oavgjort. Urquell bedömdes som lite endimensionell med toner av burkchampinjoner, medan Fabrikörns uppfattades som blommig och lite fräschare. Kanske kan färskheten ha spelat stor roll här.

Säsongsöl vs. Dupont:

Fabrikörns flaska var om möjligt än mer kolsyrad i denna omgång, vilket roade panelen då den vid förra provningen flera gånger hade påtalat Fabrikörns lägre kolsyrenivå. En viss överkompensering tolkades in. På smakfronten hittades citrustoner i båda ölen, och toner av kola i Dupont. Den sistnämnda uppfattades som lite fylligare (konstigt nog då ölen har samma OG men Fabrikörn har betydligt högre FG) och vann med 4-1. Två mycket goda öl var det samlade intrycket dock.

Öljästversionen vs. Eskilstuna Stenby Single Hop:

När Fabrikörn testade öljäst mot vinjäst så var grundölet humlat med enkom Nelson Sauvin. Eskilstuna Ölkultur har gjort en serie med single hop-öl, varav Stensby med just den ovan nämnda nyzeeländska humlesorten. Eskilstunavarianten var dock misstänkt brettanomycesinfekterad, och inte på något trevligt sätt. Omdömen som skum, gammal, kräks, avlopp, stall och urinoar hann yttras innan det blev allmän tömning i vaskhinken. Fabrikörns imponerade inte heller så väldigt (den har nog passerat zenit vid det här laget) men vann givetvis med 5-0.

Dubbelbock vs. Karmeliten Doppelbock:

Här övertygade Fabrikörn med ett väldigt snyggt skum, samt toner av choklad och avec. Karmeliten uppfattades som lite unken och åter kom det här med burkchampinjoner upp. Efter en liten utläggning om DMS övertygades panelen om att nog snarare var toner av burkmajs man uppfattade. Det är väl dock tveksamt om det finns så mycket DMS i Pilsner Urquell. Hursom, Fabrikörn vann denna omgång med 5-0. Som sidoöl provades senaste årgången av Lunator, som dömdes ut som tveksam, inrökt och lite tunn.

Quadrupel vs. Unibroue 16

I den sista omgången prövades en quadrupel som bryggdes av Fabrikörn så tidigt som sommaren 2009, några månader innan denna blogg startades. Den bryggdes med jäst från det kanadensiska bryggeriet Unibroue, som då fanns tillfälligt att köpa. Därför såg jag det som passande att jämföra med Unibroues jubileumsöl från 2007 med ungefär samma alkoholhalt (10 %) som jag har haft stående i min källare. Båda ölen ackompanjerade den just framsatta ostbrickan mycket väl. Unibroue 16 gick väl hem och beskrevs som delikat med toner av vanilj och rödvinsfat. Fabrikörns uppfattades som lite sötare med toner av tobak. Unibroue 16 vann med 4-1 varav två oavgjorda röster.

Vid detta tillfälle blev det således 3-2 i matcher och 16-9 i röster till Fabrikörn. Totalt sett står det 7-5 respektive 36-21.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar