De senaste åren har jag bryggt en single hop-öl inför sommaren. Med lite variationer i maltschemat har det ändå i samtliga fall rört sig om en ljus och uppfriskande ale med alkoholhalt 4-5 %, och beska 30-40 IBU.
Humlesorterna har varit i tur och ordning amarillo, nelson sauvin och citra, där de två senaste vid bryggtillfället har varit såväl nya som omtalade. Denna gången föll valet på den sprillans nya och något mindre omtalade australienska humlesorten summer. Bara namnet gör ju att man blir sugen på att brygga med den, och beskrivningen "... ger en tydlig men lätt smak av aprikoser och melon" minskar ju inte lusten direkt. Eftersom summer är en utpräglad aromhumle med måttlig andel alfasyra så fick det bli lite överbliven magnum-humle som bittergiva.
I övrigt så blev det två nya grepp denna gång jämfört med tidigare liknande brygder. För det första bytte jag ut min arbetshäst (eller arbetsjäst kanske man ska säga i dessa sammanhang) Safale US-05 mot WLP001. Den sistnämnda anses ge en lite mer humleaccentuerad öl.
Den andra nyheten är att jag för första gången vattenbehandlade. För att få en lite mer markerad beska och krispigare avslut hade jag införskaffat en påse kalciumsulfat. Dock insåg jag när jag hade satt på mäskvattnet att jag faktiskt inte hade kollat upp när och hur mycket jag skulle tillsätta. Det här med vattenbehandling är verkligen komplicerat, men efter en del eftersökningar kom jag fram till att fyra gram tillsatt i koket kunde vara lämpligt. Det återstår att se hur detta faller ut.
Data:
- Satsvolym 25 l
- OG 1050
- FG 1012
- Abv 5,0 %
- IBU 40
- SRM 5 (gyllengul)
- 5 kg pale ale-malt (maris otter)
- 500 havregryn
Humle:
- 20 magnum i 60 minuter
- 20 g summer i 20 minuter
- 40 g summer i 5 minuter
- 40 g summer, torrhumling
Jäst:
- vid 18 C i 10 dagar
- vid 23 C i 2 dagar
- vid 21 C i 5 dagar
- Vattenbehandling med 4 g kalciumsulfat, tillsatt i början av koket samt till sockerlagen för kolsyrejäsning
- Klarning med 1/2 krm Protafloc, tillsatt 20 minuter från kokslutet
- Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 5 g/l
Till att börja med så är det läge att berätta att jag fick ett infall att tillsätta ytterligare 2 g kalciumsulfat till sockerlagen vid flasktappningen, dels för att jag hade två gram upplöst i vatten över, dels för att jag hade gjort lite vidare efterforskningar.
Nåväl, det är äntligen dags att prova en flaska efter två veckors kolsyrejäsning. Med tanke på namnet så var det nästan omöjligt att inte anmäla sig till morgondagens sommarölsträff i Amylases regi. Därför är jag extra nyfiken på hur det kommer smaka.
Ölen är disigt gyllengul med ett stabilt vitt skum. Aromen har diskreta tropiska frukter, och visst kan man skönja lite toner av nät- och honungsmelon. Lite lätta brödiga malttoner i bakgrunden. Jag kan tydligt känna en lätt kritaktig ton som inte är påträngande, men jag skulle nog ha nöjt mig med två gram kalciumsulfat ändå.
Ölet är lätt utan att vara tunt, kolsyran är mjuk. Avslutningen är torr med en skön beska. Ett gott öl, men jämfört med tidigare sommaröl så var den här humlen kanske lite väl diskret i aromen. Jag gissar nog på en ganska blygsam placering vid sommarölsträffen.
Jag bryggde en pale ale med Summer, Galaxy och lite, lite Cascade för ett tag sedan; Summer-tonerna är verkligen träffande när det gäller melonen, det luktade fräscht i soporna i flera dagar efter bryggningen! ;)
SvaraRaderaPå tisdags ska det bryggas en ny batch av just denna, Prinsessans Pale, men istället för Cascade blir det en liten dos Amarillo!
Gôtt!
SvaraRaderaGalaxy kommer vara en av humlesorterna i den dubbel-IPA jag tänker brygga på jästkakan av ovanstående öl när den behagar jäsa klart.
Galaxy är verkligen fin den med! Hade den i en lager jag gjorde i vintras som nu äntligen är klar och passionsfrukten är fantastisk faktiskt. :)
SvaraRadera