Bryggning på nyårsdagen är numera en etablerad tradition för mig, och vanligen brukar det bli något kalljäst. Sedan vi bytte källarfönstren är utbytet från utsidan betydligt lägre, och nu när det har är så mild vinter lyckas jag inte riktigt sänka temperaturen till lämplig lagerjäsningsnivå. Som tur var hade jag planerat tysk överjäsningen vilket passar ganska bra i intervallet 15-20 C, gärna på den lägre sidan.
Först ut är en kölsch med en liten twist. Normalt är kölsch endast lätt humlad, och jag tenderar att uppskatta de mer välhumlade versionerna. Och denna gång tänkte jag bre på ordentligt. Tydligen gör Gaffel något som heter Sonnenhopfen. Som synes är den humlad med citra. Jag funderade först på något liknande, men fastnade denna gång för att brassa på med min favorithumle hallertauer mittelfrüh.
Data:
- Volym 25 l
- OG 1,045
- FG 1,0XX
- ABV 4,X %
- IBU 25
- SRM 3
- 5 kg pilsnermalt
- 1 tsk kalciumklorid
- 1 tsk mjölksyra (80 %)
- 10 g magnum i 60 minuter
- 50 g hallertau mittelfrüh i 20 minuter
- 100 g hallertau mittelfrüh vid kokslutet
- 1 krm protafloc i 20 minuter.
- XX C i X dagar,
- XX C i X dagar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar