Stark blond sandsten. |
Den som följer bloggen och är bekant med min namnsättning - eller om man har läst det senaste planeringsinlägget - inser att detta öl har en koppling till det belgiska bryggeriet Rochefort. Detta bryggeri är mest känt för sina mörka öl 6, 8 och 10 i stigande styrka. Man gör förvisso en ljus öl också, Rochefort triple. Däremot gör man mig veterligen ingen ljus öl med mer måttlig styrka. Så då får man väl göra en själv!
Jag använder mig alltså av Rochefortjästen, mer bestämt i Wyeasts tappning. Maltnotan fick bli enklast möjliga med 100 % pilsnermalt. På humlesidan fastnade jag för hallertauer mittelfrüh som sägs vara en av sorterna som Rochefort använder. Och jag är inte svårövertalad när det kommer till h. mittelfrüh. Kanske var det min fäbläss för denna humlesort som gjorde att mitt undermedvetna spelade mig ett spratt och fick mig att pytsa i 60 g direkt vid 20 minuter, i stället för 30 + 30 som var ursprungstanken. Resterande 40 g fick då åka vid kokslutet.
Data:
- Volym 22 l
- OG 1,055
- FG 1,008
- ABV 6,3 %
- SRM 3
- IBU 30
- 5 kg pilsnermalt
- 1/2 tsk kalciumsulfat
- 1/2 tsk kalciumklorid
- 1 tsk mjölksyra (80 %)
- 20 g magnum i 60 minuter
- 60 g hallertauer mittelfrüh i 20 minuter
- 40 g hallertauer mittelfrüh vid kokslutet
- 1 krm Protafloc i 20 minuter
- vid 20 C i 4 dagar
- vid 21 C i 6 dagar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar