Delad bock är dubbelbock. |
Det var ett tag sedan jag bryggde en dubbelbock, så jag ser med förväntan fram mot resultatet. Skillnaden mot tidigare försök är att jag har använt mörkare specialmalter, men i mindre mängd. Ungefär så. Samt chitmalt i stället för vanlig pilsnermalt. Över till receptet.
Data:
- Volym 20 l
- OG 1075
- FG 1017
- ABV 8,0 %
- SRM 27
- IBU 20
Mäskning:
- 5 kg mörk münchnermalt
- 1 kg chitmalt
- 500 g Caramünchnermalt III
- 100 g Carafa Special III
- 1 tsk kalciumklorid
Infusionsmäskning vid 65 C i en timma.
Kok:
- 10 g magnum i 70 minuter
- 40 g tettnanger i 20 minuter
- 1 krm Protafloc i 20 minuter
Total koktid knappt 90 minuter.
Jäsning:
Jäsning med WLP833 (jästkakan från Källarpilsner)
- vid 12 C i 7 dagar
- vid 20 C i 5 dagar
- vid 5 C i 7 dagar
Övrigt:
Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 5 g/l.
Fabrikörn vs. Riegele Speziator (och Ayinger Celebrator):
Jag har tidigare besegrat Ayinger Celebrator (AC), och jag ska frankt erkänna att det inte är en av mina favoritdubbelbockar. Så när Riegele Speziator (RS) påpassligt dök upp på Systembolaget var motståndaren given. Men som sidoshow häller jag även upp en AC en småkall vårkväll sent i mars.
Färgmässigt är Fabrikörns Dubbelbock (FDB) och RS nästan identiska i sin kastanjbruna färg, medan AC är snäppet mörkare. FDB har ett snyggt och krämigt beige skum, RS är tätt inpå medan skummet hos RS är fluffigare men snabbt fräser bort. Här vinner FDB utseendepriset knappt över AC.
Arommässigt är det större skillnader. AC har toner av rökt korv som jag ej uppskattar. FDB och framförallt RS har snyggare och renare maltaromer; nötiga med toner av karamell, kaffe och choklad.
Det är tydligt att FDB är torrare än de två övriga, vad det beror på vet jag ej. Jag hade nog önskat att FDB inte hade jäst ut riktigt så mycket, samtidigt som jag tycker att de två övriga är snäppet för söta.
Avslutningsvis så blir det RS som avgår med en knapp seger över FDB. Jag är rätt nöjd med resultatet, även om avslutningen har ett litet alkoholbett som kanske känns extra när sötman inte finns där. AC hamnar på efterkälken, och halva innehållet förpassas till reningsverket; inte för att den är dålig, men den är helt enkelt inte bra nog för att motivera att spä på en måndagsfylla. Allra bäst var mixen av FDB och RS som hade en perfekt sötma.
Med beaktande av senaste omgången så är ställningen således Fabrikörn vs. Omvärlden 35 - 39.
Fabrikörn vs. Riegele Speziator (och Ayinger Celebrator):
Jag har tidigare besegrat Ayinger Celebrator (AC), och jag ska frankt erkänna att det inte är en av mina favoritdubbelbockar. Så när Riegele Speziator (RS) påpassligt dök upp på Systembolaget var motståndaren given. Men som sidoshow häller jag även upp en AC en småkall vårkväll sent i mars.
Färgmässigt är Fabrikörns Dubbelbock (FDB) och RS nästan identiska i sin kastanjbruna färg, medan AC är snäppet mörkare. FDB har ett snyggt och krämigt beige skum, RS är tätt inpå medan skummet hos RS är fluffigare men snabbt fräser bort. Här vinner FDB utseendepriset knappt över AC.
Arommässigt är det större skillnader. AC har toner av rökt korv som jag ej uppskattar. FDB och framförallt RS har snyggare och renare maltaromer; nötiga med toner av karamell, kaffe och choklad.
Det är tydligt att FDB är torrare än de två övriga, vad det beror på vet jag ej. Jag hade nog önskat att FDB inte hade jäst ut riktigt så mycket, samtidigt som jag tycker att de två övriga är snäppet för söta.
Avslutningsvis så blir det RS som avgår med en knapp seger över FDB. Jag är rätt nöjd med resultatet, även om avslutningen har ett litet alkoholbett som kanske känns extra när sötman inte finns där. AC hamnar på efterkälken, och halva innehållet förpassas till reningsverket; inte för att den är dålig, men den är helt enkelt inte bra nog för att motivera att spä på en måndagsfylla. Allra bäst var mixen av FDB och RS som hade en perfekt sötma.
Med beaktande av senaste omgången så är ställningen således Fabrikörn vs. Omvärlden 35 - 39.
Hej! Hur länge och vid vilken temperatur brukar du flaskjäsa?
SvaraRaderaSom brukligt så kolsyrejäser jag i rumstemperatur så länge som det behövs.
Radera