söndag 12 februari 2023

Om falska dikotomier




Idag kommer det handla om ett lite avancerat ord;  dikotomi. För den som inte känner till det och inte orkar följa länken så har ordet sitt ursprung i grekiskan, där med betydelsen tudelad. Begreppet handlar om att det i ett givet sammanhang endast finns två alternativ. Dessa alternativ är dessutom oförenliga. Precis ett av dem måste föreligga eller väljas. Ett exempel är bolån; väsentligen måste man välja fast eller rörlig ränta. Det finns förstås hur många exempel som helst.

Men det är också vanligt med falska dikotomier. Alltså att en dikotomi anses föreligga, men att de två alternativen är överlappande eller ej uttömmande (eller både och är väl säkrast att tillägga). Ett klassiskt exempel är "den som inte är med mig är emot mig". För att återknyta till bloggens egentliga inriktning så tänkte jag ta några exempel från ölvärlden. Jag börjar dock med ett som handlar om ciderframställning.

Pastörisera eller vildjäsa must.

Att pastörisera must är något som i princip aldrig görs av hantverksmässiga cidermakare. Däremot görs det ibland av ciderbryggare och kanske även av storskaliga kommersiella producenter. Jag brukar avråda från pastörisering i hembryggningsgrupper, främst för att det är onödigt men att det kan ha negativa konsekvenser. Ibland kan man då få som svar att vederbörande är medveten om det men tycker vildjäsning är för chansartat. Men det är ju naturligtvis inte så att vildjäsning och pastörisering är de enda alternativen. Tillsätter man en vital jästkultur kommer den dominera och inte lämna något utrymme att tala om till den vilda jästen att ställa till det. Och vill man ändå ha hängslen, livrem, flytväst och livbåt så finns det också svavel.

Magnetomrörare eller skippa förkultur.

Vill man använda sig av flytande jäst - och det vill man om man brygger annat än ipor och stout - så är förkultur absolut något man ska lägga till i sin verktygslåda. Många verkar dock ha ett visst motstånd mot detta initialt, och ett skäl jag har sett är att man inte har en magnetomrörare. Som om magnetomrörare vore nödvändigt för att göra förkultur. Det är förvisso så att man kan få lite mer tillväxt med kontinuerlig omrörning, men den stora vinsten är att göra förkultur över huvud taget. Och allt man då behöver i utrustningsväg är ett lämpligt kärl som går att rengöra och desinficera ordentligt.

Alkoholmonopol eller lådvin på ICA.

En av de främsta generatorerna av nonsensargument är försvaret av alkoholmonopolet, något jag skrev om i detta  inlägg. Och föga förvånande dyker en falsk dikotomi upp, nämligen att ett slopat monopol kommer leda till att vin kommer säljas på ICA. Men det finns förstås en massa tänkbara mellanting mellan monopol och fullständig frihet att sälja varsomhelst och hursomhelst. Sedan kan jag inte låta bli att undra varför det skulle vara något dåligt med vin på ICA.

Jäsa kallt med underjäst eller varmt med överjäst.

Det finns flera exempel på öl som är jästa med underjäst vid väsentligen samma temperatur som överjäst. California common är väl det uppenbara exemplet, men även biere de garde jäses ibland med lagerjäst vid 15-20 C. Trots detta finns det många som argumenterar mot att jäsa varmt med underjäst. Ett argument är att underjästen kommer spotta ur sig en massa estrar och att resultat inte kommer bli bra. Exemplen ovan visar ju att detta inte stämmer. Ett annat märkligt argument är att det på något sätt skulle vara motsägelsefullt; eftersom underjäst kan jäsa mycket kallare ska man använda den till just det, annars kan man lika gärna använda överjäst. Men varje jäst har ju sin unika karaktär, och tycker man en viss underjäst ger ett bättre resultat vid en viss temperatur än överjäster så är det klart att man kan köra på det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar