måndag 10 september 2018

Cider #2


Många äppel-päppel kvar.

Inläggsrubriken får kanske uppmärksamma läsare av bloggen att undra när inlägget om cider #1 publicerades. Svaret är att det gjorde det inte. Min första cider gjorde jag strax innan bloggen startades. Och egentligen är det lika bra det då den inte gjordes enligt instruktionsboken direkt.

Men strunt i det, numera har jag läst på ordentligt, och jag har länge varit sugen att göra en riktig cider. Vårt äppelträd har dock inte burit frukt ordentligt tidigare och jag har inte varit sugen på att åka och plocka i någon annans trädgård heller. Men i år blev det ett rekordår där äppelträden i stora delar av landet har dignat under all frukt. Vårt träd dignade så mycket att en stor gren gick sönder.

Utan att lägga särskilt mycket tid lyckades jag plocka ungefär 40 kg äpplen vid fem tillfällen under en veckas tid. I söndags åkte jag ut till JustMust och pressade äpplena till must. Då musten såg rätt grumlig ut pytsade jag i ett paket pektinas som jag hade köpt i förebyggande syfte.

På jästfronten fastnade jag för ett enkelt val med Fermentis SafCider. Den uppmärksamme läsaren kanske undrar hur det går ihop sig med mitt tidigare beslut kring torrjäst. Men mitt skäl för att skippa torrjästen var ju att jag inte ville hålla på att mecka med rehydrering under koket. Här kunde jag i lugn och ro rehydrera medans jag förstrött slötittade på valvakan. Därefter åkte jästen ner i två 11-liters Better Bottle.

Dessutom avsattes 4 liter till en mindre glasflaska för spontanjäsning. Hela härligheten åkte ner i källarförrådet där det tyvärr inte är riktigt så svalt som man skulle kunna önska. Det började jäsa i alla fall; den tillsatta jästen började verka efter ungefär 12 timmar, medan den spontanjästa satte igång efter ungefär två dygn.

Data:
  • Volym 25 l
  • OG 1,047
  • FG 
    • 0,998 för den spontanjästa versionen
    • 0,997 för versionen med tillsatt jäst
  • ABV 
    • 6,4 % för den spontanjästa versionen
    • 6,5 % för versionen med tillsatt jäst
Ingredienser:
  • must från ~40 kg äpplen av sorten aroma
  • ett paket (1 g) pektinas
  • 1 paket (5 g) SafCider (ej i den spontanjästa förstås)
  • 140 g bitsocker
Jäses vid ~20 C i 3 veckor.

Bedömning 2018-10-17:

En av dessa sköna brittsommardagar blir jag sugen på att knäcka en första flaska. Den öppnas med ett tydligt pys och ett skum växer snabbt till sig i flaskhalsen. Försiktigt upphälld är den klar och gyllengul med ett snabbt bortfräst skum.

Aromen har rena, tydliga toner av äpplen, med en lätt aning av jäst och alkohol. Kroppen är ganska tunn och kolsyran är högre än vad jag hade trott från 6 g/l. Avslutningen är torr med en ganska mjuk syra.

På det hela taget är det gott och uppfriskande, och inte sämre än mycket annan svensk hantverkscider jag har provat. Jag hade gärna haft lite mer äppeltoner, men även lite mer struktur i form av tanniner.

Bedömning av den spontanjästa (2019-03-23):

Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig av den spontanjästa, men den var faktiskt väldigt lik den med tillsatt jäst. På två veckors kolsyrejäsning har den hunnit bygga upp en rejäl kolsyra. Möjligen finns här en lite stallig ton, men den är verkligen inte så påträngande som den kan vara i fransk, spansk och engelsk spontanjäst cider. Den sistnämnda kan också ha en del vinägertoner och nagellack emellanåt. Den här är mycket renare. Möjligen har den lite mer äppelsmak än den kontrollerat jästa, jag får göra en parallellprovning inom kort.

Parallellprovning (2019-05-03):

Så var det äntligen dags för en parallellprovning. Tyvärr hade denna flaska spontanjästa ej särskilt mycket kolsyra, något jag noterade i ett de andra två flaskorna jag har provat sedan sist. Även provade bredvid varandra är de båda rätt lika, men några olikheter framträder ändå:
  • Den spontanjästa har en smula mer restsötma, delvis/mestadels på grund av klen kolsyrejäsning förstås.
  • Den spontanjästa har tydligt lite mer äppeltoner. Möjligen påverkar sötman detta i någon mån.
  • Den spontanjästa känns lite mer vild, med en smula hästfilt.
  • Den spontanjästa har en smula svaveltoner.
Allt som allt tycker jag nog lite mer om den spontanjästa, undantaget svaveltonen. Kanske vågar jag mig på en lite större andel spontanjäst nästa gång. Oavsett jäsningsmetod ska jag dock jäsa svalare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar