onsdag 4 november 2015

Brygd #144: Vintervärmare



Ett bra sätt att utvecklas som hembryggare är att försöka tygla nyfikenheten att hela tiden prova på att brygga nya öl, och i stället fokusera på ett mer smalt spektrum av öl och försöka bemästra dessa till det yttersta. Och i synnerhet att brygga samma öl flera gånger.

Ett exempel på ett ständigt återkommande öl för egen del är min vintervärmare. Årets version är en direkt kopia av fjolårets rent ingrediensmässigt. Däremot kommer jag jäsa den något svalare tack vare att jag väntade nästan två månader till, och mitt källarförråd har då temperaturen normalt sjunkit till runt eller strax under 20-strecket.

Data:
  • Satsstorlek 25 l
  • OG 1065
  • FG 1015
  • Abv 6,6 %
  • SRM 15
  • IBU 35
Malt:
  • 5 kg pale ale-malt (maris otter)
  • 1 kg karamellmalt (SRM 45)
  • 500 g havregryn
  • 300 g mörkt muscovadosocker
Infusionsmäskning vid 68 C i en timma.

Humle:
  • 10 g magnum i 60 minuter
  • 60 g bramling cross i 20 minuter
  • 40 g bramling cross vid kokslutet
Total koktid drygt 60 minuter.

Jäst:

Jäsning med Wyeast 1469 (1/3 av jästkakan från Magnus-ipan)
  • vid 18-20 C i 4 dagar
  • vid 21-22 C i 10 dagar
Vatten:

Göteborgsvatten med följande tillsatser till mäsken:
  • Kalciumkarbonat 0,5 g/l
  • Kalciumsulfat 0,2 g/l
  • Natriumklorid 0,1 g/l
Övrigt:
  • Klarning med 1/2 krm Protafloc, tillsatt 20 minuter före kokslutet
  • Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 4 g/l
Bedömning 2015-12-02:

Två veckor efter flasktappningen har ölet klarnat fint och har en snygg magognyfärg med ett krämigt beige skum.

Aromen är fruktig och karamellig, med lätt örtig humle, och en diskret ton av muscovadosockret. Munkänslan är fyllig, och kolsyran mjuk. Den är halvtorr med måttlig beska. Min bästa vintervärmare hittills. 

4 kommentarer:

  1. Juste. Trodde först att din NZ-Starköl var den samma som Vintervärmare. Du har inte funderat på att ha i lite chokladmalt i den sistnämnda? Senaste NZ blev ju väldigt god, lite åt Hibernation... //Kalle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, lite chokladmalt skulle definitivt funka, men jag siktar mer på Fuller's Winters Ale eller Oceans Julöl med den här än Hibernation.

      Radera
  2. Har fastnat för din tirad av att repetera bryggningar för att slipa på teknik och utfall, och har nu bryggt min första VinterVärmare. Tack för en utmärkt blogg, intressant och fyllt av kunskap. Håll i, vågar lova att vi är många som läser!

    Klang!

    SvaraRadera