Denna gång ökade jag på mängden krossat vete jämfört med sats #1 för att få upp OG något, samt förklistrade i en större gryta. Jag tillsatte lite gips till mäsken också för att höja dess pH.
Extraktgivare:
- 2 kg pilsnermalt
- 1 kg münchnermalt
- 1 kg vetemalt
- 1 kg krossat vete
- 500 g havregryn
- 200 g dextrinpulver
Humle:
- 20 g saaz i 60 minuter
Jäst:
- Primärjäsning med Safale US-05 vid 23 C i tre dagar
- Sekundärjäsning i källaren med US-05 samt bottensatsen ur en Cantillion Iris (37,5 cl) och Cantillion Saint Lamvinus (750 cl)
- 3 g kalciumsulfat tillsatt till mäskvattnet
- Satsstorlek 24 l
- OG 1050
- BU 10
- SRM 5
I samband med min episka lambikprovning gjordes ett första test som föll ganska väl ut. Friska citrustoner, en del stall men framförallt en bra syra som inte riktigt når ända fram, men det kan ju komma framöver. Ganska lovande, och jag tror att den kan funka fint som bas i en gueuze. Jag ser framförallt fram emot att jäsa en större sats på dess jästkaka så småningom.
En andra bedömning (8/7-2013):
Det kan vara ganska lagom att göra ett smakprov per kvartal, så lagom till semesternas inledning hade jag tappat upp en liten 25-centiliters bygelflaska med ett kryddmått kolsyresocker.. Ölet hälls upp väldigt klart och fint med en gyllengul nyans samt ett kortvarigt vitt skum. Aromen är fortfarande ganska rent mjölksyreaktig med lite citron och äppelcider. Jag hade gärna sett lite mer stallig brettkaraktär också. Syran är frisk och har kanske ökat en smula sen senaste provningen. Inte så dumt alls.
En fjärde (och sista) bedömning (7/1 2015):
Jag missade visst att uppdatera med provsmakningen i samband med blandningen av pseudogeuze #1, men inför pseudogeuze #2 blev det en sista provning. Aromen har mognat och blivit skönt äpple- och grapefruktig, men en smula stall. En liten lätt vinägersyrlighet har smugit sig på, men ändå på en acceptabel nivå. Väldigt lyckat för att vara mitt andra försök faktiskt.
Hej,
SvaraRaderaJag läser att du har fått toner av äpple/äppelcider i din pseudolambik. Jag har fått liknande i en som jag gjort och funderar över om det skulle kunna bero på acetaldehyd eller om det är en omöjlighet när (i mitt fall) ölet har stått i över ett år med slattar från kommersiella suröl samt små mängder us05?
Omöjlighet skulle jag inte våga säga men det är inte acetaldehyd i mitt fall. Acetaldehyd - som jag inte tycker smakar särskilt mycket äpple faktiskt - känner jag väl igen. Det här snarare någon äppelester som i kombination med syran ger ciderkaraktär.
RaderaHallå!
SvaraRaderaVad är anledningen till att du vill höja PH:t i mäsken här, borde inte PH:t vara ganska högt redan från början?
Mvh
Mikael
Det var så länge sedan jag skrev det där inlägget så kan inte svara på vad jag tänkte. Kanske menar jag *sänka* mäsk-pH, vilket ju gips gör. Eller så hade jag bara dålig koll på vattenbehandling. Cirkulera!
Radera