lördag 26 december 2009

Brygd #55: NZ dubbel-IPA


Andra ölen i min (nya) NZ-serie är en dubbel-ipa, denna gång med 50 % mer humle (300 g) jämfört med sist.

Data:
  • Satsstorlek 22 l
  • OG 1084
  • FG 1013
  • Abv 9,3 %
  • BU 90
  • SRM 7 (bärnstensfärgad)
Malt & extraktgivare:
  • 5 kg pale ale-malt
  • 2 kg münchnermalt
  • 500 g råsocker
Infusionsmäskning vid 65 C i en timma, vid slutet hade temperaturen sjunkit till 63 C.

Humle:
  • 50 g pacific gem, 30 min
  • 30 g riwaka, 30 min
  • 60 g pacific gem, 10 min
  • 60 g riwaka, 10 min,
  • 40 g pacific gem, torrhumling
  • 60 g riwaka, torrhumling
Total koktid 90 minuter.

Jäsning:
Jäsning med Safale US-05 
  • i 5 vid 20-22 C
  • i 5 dagar vid 19-20 C
Övrigt:
  • Kolsyrejäsning på flaska med druvsocker, 4 g/l
Bedömning (13/1 2010):

Bärnstensfärgad, medelstort vitt krämigt skum. Väldigt fruktig arom med jordgubbar och smultron samt en del obestämbara tropiska frukter. Vaga träiga toner som jag eventuellt känner enbart för att jag vet att det är pacific gem som är en av humlesorterna. Torr med en lätt sötma som kan bero på att kolsyrejäsningen inte är 100 % avslutad (en vecka efter flasktappning). Rejäl men inte överväldigande beska. Gott, men det saknas ändå lite bett i såväl humlearom som beska. Det saknas något. Jag tror det saknas 100 g nelson sauvin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar