söndag 26 november 2023

Brygd #212: Vintervärmare

 

For all my fans out there.

Det blir nionde gången gillt för en vintervärmare. Denna gång beslutade jag mig för att skippa muscovadosockret och förlita mig helt på karamellmalter i stället. I övrigt är det mesta sig likt med bramling cross som aromhumle.

Data:

  • Volym 20 l
  • OG 1,060
  • FG 1,015
  • ABV 6,2 %
  • IBU 30
  • SRM 22
Mäskning:
  • 4 kg pale ale-malt (maris otter)
  • 1 kg karamellmalt (SRM 75)
  • 300 g karamellmalt (SRM 120)
  • 2/3 tsk mjölksyra
  • 1 tsk kalciumklorid
Infusionsmäskning vid 69 C i en timma.

Kok:
  • 10 g magnum i 60 minuter
  • 50 g bramling cross i 20 minuter
  • 50 g bramling cross vid kokslutet
  • 1 krm Protafloc 20 minuter från kokslutet.
Jäsning:

Med Wyeast 1469 (halva jästkakan från Humlehuvud)
  • vid 17 C i 4 dagar
  • vid 20 C i 6 dagar
Bedömning (2023-12-18):

Upphällningen börjar bra. En klar koppafärgad vätska med snyggt ljusbeige skum. När ölet når munnen är det brödig och nötig maltighet, med en lätt karamellighet. Det finns en viss diffus humlighet. Men var är den björnbäriga tonen av bramling-humlen? Och jag hade hoppats på mer karamellighet.

Munkänslan är medelfyllig med måttlig beska. Avslutningen är torr med medelstor beska. Gott på det hela taget, men jag hade hoppas på mer intensiv maltighet, lite restsötma samt mer björnbär från humlen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar