Nu blir det en repris. Jämfört med sist valde jag att brassa på med ännu mer cascade. Mer cascade åt folket! Jag köpte jästen ganska tidigt under hösten då jag såg att det fanns ganska få paket kvar. Det var kanske en klok åtgärd då den i skrivande stund är slut på humle.se. Problemet var bara att den hann bli en smula gammal med bäst före-datum i mitten av december. Men jag trodde att en förkultur två dagar innan den tänkta bryggdagen skulle fixa biffen. Tji fick jag. Jag fick ställa in bryggningen och började fundera på en reklamation. Morgonen efter visade dock förkulturen de första livstecknen. Eftersom jag hade fullt upp resten av veckan valde jag att skjuta upp bryggningen en hel vecka till dagens datum. Då hann jag dessutom låta förkulturen jäsa ut, hälla ut ölen (som inte hade några tveksamma smaker) samt stega upp en ny förkultur dagen innan. Och den tog sig på några timmar. Det blev ännu ett utmärkt exempel på nyttan av att göra förkultur på flytande jäst som inte är purfärsk.
Data:
- Volym 23 l
- OG 1,043
- FG 1,011
- ABV 4,2 %
- IBU 40
- SRM 5
- 4 kg maris otter
- 1 tsk kalciumsulfat
- 1 tsk mjölksyra (80 %)
- 20 g magnum i 60 minuter
- 50 g cascade i 20 minuter
- 100 g cascade vid kokslutet
- 1 krm Protafloc 20 minuter från kokslutet
- 4 dagar i 18 C
- 6 dagar i 21 C
240119: klar och fin, lite svag kolsyra. Håller med om örtigheten. Lättdrucken av APA-karaktär. Smakar mer. Tack!
SvaraRadera