torsdag 1 april 2021

Brygd #195: Zappale

 


Jag har egentligen inget särskilt förhållande till Frank Zappa. Jag har väl hört ett par låtar samt ett orkesterstycke som framfördes i Göteborgs konserthus för många år sedan. Ingetdera har satt några större avtryck hos mig. Men jag inser samtidigt att han uppenbarligen är ytterst begåvad och rätt cool. Dessutom finns det något citat där han hävdar att man måste ha ett flygbolag och ett ölmärke för att kunna räknas som ett land.

Så när jag upptäckte att det finns en humlesort som heter zappa, och som dessutom verkar ha en ganska lovande smakbeskrivning, blev det givet att brygga årets single hop-öl med den. I övrigt har jag ändrat receptet från tidigare år på så sätt att det är mindre malt, mindre satsvolym, och dessutom lite omältat vete.

Data:

  • Volym 20 l
  • OG 1,053
  • FG 1,011
  • ABV 5,6 %
  • IBU 40
  • SRM 5
Mäskning:
  • 4 kg pale ale-malt
  • 500 g krossat vete
  • 1/2 tsk kalciumsulfat
  • 1/2 tsk kalciumklorid
  • 1 tsk laktol
Infusionsmäskning vid 67 C  i en timma.

Kok:
  • 20 g magnum i 60 minuter
  • 20 g zappa i 20 minuter
  • 40 g zappa vid kokslutet
  • 1 krm Protafloc i 20 minuter
Total koktid drygt en timma.

Jäsning:

Jäsning med WLP001 (1 l förkultur)
  • vid 18 C i 4 dagar
  • vid 22 C i 3 dagar
  • vid 5 C i 2 dagar
Övrigt:
  • Torrhumling med 40 g zappa
  • Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 5 g/l
Bedömning 2021-04-21:

I och med att jag har kortat ner jästiderna så går kolsyrejäsningen också fortare. Normalt brukar det vara fullt kolsyrat efter max en vecka, men här fick jag vänta två dagar till innan ölet hälldes upp med ett rejält skum. Det krossade vetet lämnar bara en svag disighet, kanske inte signifikant mer än mina tidigare apo.

Aromen är klassikt citrustallbarrhumle, med lite allmäna vaga tropiska frukter i bakgrunden. Avslutningen är torr med en markerad och fin beska som hänger bra i eftersmaken. Jag vet inte om jag har fått till en så bra beska tidigare, och vad det beror på har jag faktiskt ingen aning om.

Riktigt gott var det i alla fall. Får se hur länge det varar. Min kolsyretub var slut visade det sig när jag skulle flasktapppa.

2 kommentarer:

  1. Nyfiken på resultatet, men single hop med två humlesorter?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade faktiskt tänkt att slänga in en fotnot om detta i förebyggande syfte eftersom det nästan alltid kommer en kommentar om detta. Men vi tar det här i stället.

      I sammanhanget brukar man bortse från bittergivan. De aromatiska egenskaperna kommer från en humlesort. Jag hade förstås kunnat ha 50 g zappa som bittergiva i stället, men det hade varit lite slösaktigt och det passade inte in.

      Radera