Det var ett tag sedan jag bryggde porter/stout. När det nu var dags för engelsk jäst igen så var det läge för ett av mina favoritrecept; brunporter inspirerat av fordom efter uppslag från Radical brewing. Jag skickade iväg min vanliga maltnota - som specifierar att en tredjedel av malten ska vara en karamellmalt på c:a 60 SRM - till hembryggarbutiken. Först när jag kom hem kollade jag vad jag hade fått exakt, och på påsen satt det en lapp där det stod "CaraAromatic".
Först trodde jag att det vara CaraAroma som är en riktigt mörk karamellmalt, och då tänkte jag "vad spännande att se hur det kommer bli med en sådan mörk kramellmalt, och då finns det ingen anledning att använda mörkt muscovadosocker". Men sedan insåg jag att malten kom från Best Malz, och de har en karamellmalt som heter Caramel Aromatic. Jag gissar att det är den, och då är det således en ljusare sort än vad jag hade tänkt. Och då får det nog bli lite muscovadosocker i alla fall.
Jag går all in på den underbara humlesorten bramling cross denna gång. Tidigare har jag som mest kört med den till 50 %, och resten fuggles. Men den funkar så bra till mörka, maltiga öl, och dessutom hade jag inte haft användning för slatten.
Data:
- Volym 22 l
- OG 1,060
- FG 1, 032
- ABV 3,8 %
- SRM 33
- IBU 40
- 2 kg pale ale-malt (maris otter)
- 2 kg karamellmalt (Cara Aromatic)
- 2 kg brunmalt
- 1 tsk kalciumklorid
- 10 g magnum i 60 minuter
- 50 g bramling cross i 20 minuter
- 50 g bramling cross vid kokslutet
- 200 g mörkt muscovadosocker i 20 minuter
- 1 krm protafloc i 20 minuter
- vid 19 C i 4 dagar
- vid 21 C i 4 dagar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar