Det gäller att få det engelska ipa-uttalet rätt. |
Den kanske mest undflyende ölstil som jag komma på är engelsk ipa. Och då menar jag inte det som en gång var originalet, utan det som i modern tid benämns som ipa bland vanliga engelska bryggerier. Läser man exempelvis SHBF:s typdefinition så framställs en bild av ett öl med tydliga karaktär av karamellmalt. Men det räcker att provsmaka några av de exempel som listas under definitionen så får man en helt annan bild.
De flesta är gyllengula till bärnstensfärgade utan någon som helst påtaglig karamellmaltsmak. Däremot har de ofta den typiska engelska djupa maltigheten från någon högkvalitativ pale ale-malt. Jag läste dock i någon artikel på nätet att den engelska ipan kunde ha mer karamellmalt för säg 30 år sedan eller mer, men att man sedan har anpassat sig efter nya ideal. Ibland kan också amerikansk humle ha smugit sig in, exempelvis sägs cascade vara en av humlesorterna i Marston's Empire. Bara för att spä på förvirringen så kan man på cask även hitta förmenta engelska ipor med låg alkoholhalt (~4 %) och ganska beskedlig beska. Och utan karamellmalt, gubevars.
Hur det nu än är med det så är det öl som Marstons Empire, Ridgeway IPA m.fl. som står som förebild. Så det blir ingen karamellmalt, men däremot lite högre ABV, hyfsad beska, och därtill en hel del humlearom. Jag fastnade för en kombination av east kent golding och fuggles, två personliga favoriter. På jästsidan blev det återbesök till WLP013 som jag var nöjd med senast. Dessutom lär det vara jästen som används till den utmärkta engelska ipan Worthington White Shield, bara en sådan sak.
Data:
- Volym 24 l
- OG 1,056
- FG 1,012
- ABV 6,0 %
- SRM 7
- IBU 50
- 5 kg pale ale-malt (maris otter)
- 1 tsk kalciumsulfat
- 1 tsk laktol (80 %)
- 40 g magnum i 60 minuter
- 20 g east kent golding i 20 minuter
- 20 g fuggles i 20 minuter
- 40 g east kent golding vid kokslutet
- 40 g fuggles vid kokslutet
- 1 krm Protafloc i 20 minuter
- vid 19 C i 4 dagar
- vid 22 C i 4 dagar
- vid 5 C i 2 dagar
- Torrhumling med 40 g east kent golding
- Torrhumling med 40 g fuggles
- Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 5 g/l
Den bästa engelska IPA jag stött på under senaste åren är Hobgoblin IPA från Wychwood.
SvaraRaderaJa, den är riktigt bra. Ej heller den passar in på SHBF:s typdefinition.
Radera