fredag 22 december 2017

Brygd #168: Elgisk


Inte elgisk men däremot elegisk.

På jästkakan från förra veckans bryggning blir det nu ännu en förening av engelsk och belgisk ölkultur. Denna gång blir det med övervikt på den sistnämnda med en typisk belgisk extraktnota. Färg- och styrkemässigt ligger den åt dubbel-hållet, och blir den bra ska jag nog skicka in den till SM i klass 9F.

Data:
  • Volym 24 l
  • OG 1066
  • FG 1010
  • ABV 7,4 %
  • SRM 17
  • IBU 30
  • Mäsk-pH 5,22
Extraktgivare:
  • 6 kg pilsnermalt
  • 450 g mörk kandisirap (180 SRM)
Infusionsmäskning i en timma vid 67 C.

Humle:
  • 10 g magnum i 60 minuter
  • 20 g brewers gold i 20 minuter
  • 20 g strisselspalt i 20 minuter
Vatten:

Göteborgsvatten med följande tillsatser till mäsken:
  • 5 g kalciumsulfat
  • 5 g kalciumklorid
  • 5 ml 80 %-ig mjölksyra
Jäst:

Jäsning med halva jäskakan från Bengelsk
  • vid 18-19 C i 4 dagar
  • vid 22-23 C i 8 dagar
Övrigt:
  • Klarning med 1 krm Protafloc
  • Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 7 g/l
Provsmakning (2018-01-29):

Det här är givetvis inte den första provsmakningen, men första gången jag har haft tid att sitta ner och föra anteckningar. Ölet hälls upp med ett fint beige skum, som tyvärr dör ut lite för fort. Kvar lämnas en lätt grumlig kastanjebrun vätska i glaset.

Aromen är karamelligt maltig, fruktig, med lätta toner av lakrits och torkad frukt, samt lite blommig humle. Lite diskreta fenoler kan nog skönjas också, fast det skulle också kunna vara örtiga toner från humlen.

Det här var en rätt schysst öl faktiskt, och jag får nästan lite Rochefort-vibbar. Jag tror att den här mörka sirapen är da shit för mörka belgare. Hoppas den kan utvecklas ytterligare för jag kommer definitivt lämna in den till SM.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar