lördag 19 maj 2012

Fabrikörn surnar till


Nej, jag är inte på dåligt humör, utan det är i stället som så att jag tänkte ta mitt bryggande till nästa nivå och börja göra suröl. Det finns många olika faktorer som har sammanstrålat till detta beslut.

Dels har jag alltid varit nyfiken på suröl, inte för att jag jag är någon jätteanhängare, utan mer för att det är väldigt spännande hur det blir när man själv gör det hemma i köket. Dels har jag läst en del väldigt intressanta artiklar i ämnet nyligen, bland annat i Brew your own 7/2011.

Vidare har jag några jäshinkar som har varit med ett tag och börjar bli lite repiga, och då kan man passa på att använda dem till suröl där desinficeringskraven inte är de samma, och köpa nya grejer för den vanliga bryggningen.

Och slutligen har jag provat ett antal intressanta och välgjorda hembrygder de senaste åren i olika sammanhang, senast en väldigt lyckad kriek från Kortedala Hinkbryggeri.

Till att börja med blir det en öl bryggt med Brettanomyces Clausseni, vilket är den sort av brettanomycessläktet som ger minst stalliga toner, och i stället ger viss fruktighet. Brettanomyces kan producera viss ättiksyra i en syre- och glukosrik miljö, men jag ämnar försöka minimera syresättningen av ölet efter kylning så det här ölet kommer nog inte bli särkilt surt. Däremot borde det bli rejält torrt då brettanomyces glufsar i sig det mesta i sockerväg, om än ganska långsamt. Planen är att brygga i början av juni och ha någonting drickbart i slutet av sommaren.

Dessutom blir det minst en sats suröl under juni. Tanken är att jäsa som vanligt och sedan tillsätta bottensatsen från en eller flera Drie Fonteinen-flaskor. Dessutom kommer jag dela på satsen och tillsätta någon typ av frukt eller bär vid lämpligt tillfälle. Jag har inte bestämt något än, men det lutar åt röda - och kanske en gnutta svarta - vinbär. Dessutom blir det kanske ytterligare några satser för att få en rivstart i surölsbryggandet. Dylika "pseudolambik" kräver nämligen minst ett år innan man kan börja fundera på att buteljera och dricka dem.

2 kommentarer:

  1. Jag ser med spänning fram emot en surölsprovning hos fabrikörn om drygt ett år :) - Mvh Alex

    SvaraRadera
  2. Kul, jag är inne på lite på samma spår. Tänkte börja med lite Lactobacillus/Berliener Weize. Finns oändliga möjligheter.

    SvaraRadera