lördag 22 oktober 2011

Drakens & Fabrikörns kornvin


Under hösten har jag och Rick Lindqvist - läromästare och SM-vinnare - legat i förhandlingar om att göra ett nytt projekt ihop. Tidigare har vi gjort följande brygder tillsammans:
 • Engelsk Brown Ale; min första bryggning någonsin, och från början var det tänkt som en ESB tror jag, men så vägde jag in för mycket chokladmalt och vips blev det en brunöl. Men god blev den vill jag minnas.
 • Tysk pilsner; här gjorde vi en massa missar med såväl malt (pale ale i.s.f. pilsner), humle (aromhumlade med magnum i.s.f. tettnanger) och jästemperatur (kylskåpet fungerade inte som tänkt så den fick jäsa i sval rumstemperatur), men det blev en god öl i alla fall.
 • Imperiel Vienna; den hade samma jäsproblematik som pilsnern och dessutom frös den, men i övrigt gick allt enligt plan och det blev ett i mitt tycke ett mycket gott öl.
 • Tripel med fyra olika jästsorter; något jag tidigare har redogjort för här.
Denna gång hade vi först pratat om en Pliny the Elder-klon. Men eftersom Rick är lite less på att brygga dubbel-ipa, samt hade läst en mycket intressant artikel om engelsk barley wine i Brew your own 2011/7, så blev det just ett kornvin denna gång.

Artikeln - skriven av den välrenommerade amerikanska hembryggaren Jamil Zainasheff - trycker främst på följande saker
 • låt vörtkoket pågå i minst två timmar, vilket ger färg och maltkomplexitet via Maillard-reaktioner
 • använd måttligt med karamellmalt, max 10 %,
 • jäs med brittisk jäst vid en inte för hög temperatur
 • sikta på beska mellan 30 och 70 IBU
 • använd måttligt med aromhumle, och endast engelska sorter såsom exempelvis east kent golding och fuggles
Vi följde väl i stort dessa rekommendationer och hamnade efter lite bollande fram och tillbaka på följande recept:

Malt och extraktgivare:
 • 16 kg pale ale-malt
 • 1 kg ljus karamellmalt (SRM 30)
 • 1 kg karamellmalt (SRM 60)
 • 1 kg strösocker
Infusionsmäskning vid 66 C i en timma, därefter utmäskning vid 77 C i tio minuter.

Humle:
 • 100 g northern brewer i 60 minuter
 • 100 g east kent golding i 20 minuter
 • 100 g east kent golding i 2 minuter
Total koktid 2 timmar

Jäst:
 • Primärjäsning med 3 paket Safale S-04, 1 paket Safale US-05 och ett paket Danstar Nottingham Ale vid 22 C i en vecka
 • Efterjäsning vid 20 C i två veckor
Data:
 • Satsstorlek 50 l
 • OG 1096
 • FG 1026
 • Abv 9,2 %
 • IBU 55
 • SRM 14 (kopparfärgad)
 • Erhållen volym 40 l
Övrigt:

Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 5 4 g/l.

Uppdatering 31/10

Rick har nu öppnat på locket till jästunnan för första gången och enligt de första preliminära rapporterna så är det så att
 • det smakar gott
 • ölet har jäst ner till 1026
Stay tuned.

Uppdatering 13/11

I dag har ölen tappats upp, och Ricks preliminära rapport var helt korrekt. En mer detaljerad smakrapport kommer om cirka två veckor när kolsyran bör ha kommit.

Första provningen (28/11):

Den första 25-centilitaren öppnas med ett tydligt litet pys så kolsyrejäsningen verkar ha fungerat väl. Ölet är djupt kopparfärgat, aningen disigt, med ett medelstort beige skum.

Fruktig och karamellig arom med toner av röda bär - i synnerhet jordgubbar - och blommig humle. En lätt alkoholton ligger och stör en aning i bakgrunden. Kanske en aning mandelmassa också.

Fyllig kropp med mjuk kolsyra. Halvsöt med en aning kantig beska.

Gott nu, förhoppningsvis ännu godare framöver.

Draken & Fabrikörn vs. Bötet (4/1):

Bötet Barley Wine bryggs av Nynäshamns Ångbryggeri och är ett utmärkt kornvin i mestadels engelsk stil, även om jag tror att man använder en del amerikansk humle. Men eftersom den har mycket mindre humlefokus än många amerikanska varianter så tränger inte den amerikanska humlen igenom så mycket. Min flaska var två år gammal vilket måhända ger jämförelsen en viss äpplen/päron-karaktär, men eftersom det inte är uppenbart vilken av ölen som gynnas av detta kör vi ändå.

Bötet är ljusare i färgen som nog skulle kunna klassas som någonstans mellan mörkt bärnstensfärgad och ljust kopparfärgad, och det lutar mer åt det förstnämnda. Även skummet är tydligt ljusare med en mer smutsvit nyans. En annan tydlig skillnad är att Bötet är mindre grumligt, även om det har en svag disighet.

Bötet har tydliga lagrade toner av russin och bränt socker, medan D&F har mer fräscha fruktiga och karamelliga aromer, med en liten mandelmassaton i bakgrunden. Bötet är å andra sidan lite renare vilket gör att de lätta högre alkoholtonerna hos D&F märks extra tydligt. En lätt citrusartad humleton tycker jag mig kunna skönja hos Bötet också, medan D&F har tydliga drag av brittisk humle.

Munkänsklan hos de båda ölen är likartad, fyllig med lätt kolsyra, precis som det ska vara. Även sötman är likartad, medan Bötet - något överraskande med tanke på åldersskillnaden - har en tydligare och ganska skön beska.

Nä, det blir omöjligt att utse en vinnare här. Jag tror att Bötet har passerat sin peak vad det gäller mina smaklökar som inte uppskattar de madeiraliknande tonerna som långvarig lagring av öl ger särskilt mycket. Ett år yngre Bötet hade säkert vunnit mot denna färska variant av D&F:s kornvin. Men frågan är vad ett år gammal D&F kornvin hade haft att sätta mot lika gammal Bötet. Vi får se om det ges chans till en sådan jämförelse i framtiden.

Drakens & Fabrikörns vs. Bötet 2011 (3/11):

Äntligen kom en ny laddning med Bötet till Systembolaget, så det blev att köpa ett gäng flaskor. Detta borde bli en relevant jämförelse då  båda ölen lär vara ungefär ett år gamla.

Precis som i den tidigare jämförelsen är Bötet något ljusare och klarare, medan Drakens & Fabrikörns (DF) har ett något större och långvarigare skum.

Bötet har en lite skönare karamellig och brödig malt aroma, DF är lite mulligare med toner av mandel och russin, samt en ton av alkohol. Bötet har en lätt citrusaktig humletone medan BF har en mer blommig dito.

Munkänsla, torrhet och beska är likvärdiga.

Bötet vinner klart med en skönare karamellighet.

2 kommentarer:

 1. 5 g/l låter rätt högt i mina öron. Som jag förstått det så är det egentligen bara veteöl som rekommenderas ha den mängden... Men jag använder BeerAlchemy när jag beräknar.

  Hur kom det sig att ni inte mäskade i totalt 90 min? Rick har annars tidigare förespråkat mäskning under minst 90 min.
  Sen använder ni väldigt mycket jästpaket, varför görs inte en förkultur om det är pitching rate ni vill åt?

  SvaraRadera
 2. Nej, 5 g/l är inte högt generellt sett. För veteöl och belgare där man vill ha rejält med kolsyra har man betydligt högre, 7-10 g/l. Just för ett kornvin som ska kunna lagras i flera år kanske man ska gå ner till 3-4 g/l dock. Vi får väl se.

  Att Rick skulle förespråka 90 minuters mäskning kommer som en överraskning för mig; det har han aldrig propsat på när vi har bryggt ihop. Måhända kan det vara en poäng om man vill ha extra hög utjäsning, t.ex. för en tripel eller en dubbel-IPA. Han får väl svara för sig själv.

  Och angående jästen så hade förkultur förstås varit att föredra, men vi hade hann helt enkelt inte förbereda det i tid. Det var därför det blev den lite udda jästblandningen; jag hade köpt 3 paket S-04 vilket vi insåg var lite för lite, och vi fick komplettera med vad vi (läs Rick) hade hemma.

  SvaraRadera