tisdag 1 mars 2011

Brygd #77: Gammelöl


Innan pilsner och annan lageröl slog igenom på bred front i Tyskland under 1800-talet var de flesta tyska öl överjästa, d.v.s. jästa i rumstemperatur med Saccaromyces cerevisiae. Under 1900-talet förde överjästa tyska öl en tynande tillvaro (förutom tyska veteöl), men i samband med det ökande intresset för öl de senaste decennierna har dessa ölstilar upplevt något av en renässans.

En sådan öltyp är Altbier som framförallt är vanligt förekommande i och kring Düsseldorf. Namnet anspelar förstås på att det görs som förr i tiden, innan lagerrevolutionen, och det kan sägas vara en tysk version av bitter. Aningen mörkare, och moderna versioner jäses dessutom aningen kallare (15-20 C) än de flesta andra överjästa öl, och kallagras som en lager, vilket ger lite mindre fruktiga toner från jästen. Med runt 15 C i mitt källarförråd vintertid är det förstås hög tid att ge sig på denna öltyp.

Malt:
  • 2 kg pilsnermalt
  • 2 kg mörk münchnermalt
  • 1 kg caravienne-malt
Infusionsmäskning vid 66 C i en timma, vid slutet hade temperaturen sjunkit till 64 C.

Humle:
  • 10 g magnum, 60 minuter
  • 60 g tettnager, 20 minuter
  • 60 g tettnanger, 0 minuter
Total koktid 90 minuter.

Jäst:
  • Jäsning med Wyeast 1007 (German ale) i 10 dagar
  • Kallagring vid 8 C i 14 dagar.
Data:
  • Satsstorlek 22 l
  • OG 1048
  • FG 1012
  • Abv 4,7 %
  • BU 30
  • SRM 15 (kopparfärgad)
  • Erhållen volym 20 l
Övrigt:
  • Klarning med 1/2 krm Prortafloc, tillsatt 20 minuter från kokslutet
  • Kolsyrejäsning på flaska med råsocker, 5 g/l.

Fabrikörn vs. Schlösser Alt

Först var min tanke att jämföra min Gammelöl mot en av de bättre varianterna som jag hade lyckats få tag på via nätbutiken bierkompass.de: Uerige Sticke. Nu är just "sticke" en lite starkare variant av altbier, en tysk motsvarighet till ESB skulle man kanske kunna säga. Därför kändes denna jämförelse något missriktad. Men det finns faktiskt en Altbier på Systembolaget, nämligen Schlösser Alt. Eller fanns, ty den försvinner ur ordinarie sortimentet 1 april. Inte så konstigt då den är en ganska medioker representant för ölstilen. Vi kör på den i stället.

De är ganska lika i utseendet; Fabrikörns drar mer åt kopparrött medan Schlösser är mer mörkt bärnstensfärgad. Skummen är nästan identiska och drar åt smutsvitt. Schlösser känns väldigt lageraktig, såpass att jag verkligen undrar om den är överjäst. Sädig, utan några som helst fruktiga toner, fast med viss sockrig karamellighet. Gammelölet har toner av röda bär samt örtig humle.

Gammelölet har en tydligare beska som hänger kvar rätt skönt.

Fabrikörns Gammelöl vinner utan att på något sätt glänsa.

Fabrikörn - Omvärlden 9-7 således.

4 kommentarer:

  1. Hej
    Låter som något jag skulle gilla... Vad har du för mäsktemp på den här?
    Jag var i höstas nere i dom trakterna i Tyskland o köpte några backar med vad dom där kallar Landbier; är det några likheter med altbier? Fanns något dom kallade Kellerbier också; was ist das?

    Tobbe i Degeberga

    SvaraRadera
  2. Hoppsan, hade visst glömt ange mäskremperaturen, nu är det åtgärdat.

    Kellerbier och Landbier är ungefär samma sak; nämligen ofiltrerade och opastöriserade lageröl med naturlig kolsyra. Se mer här:
    http://www.ratebeer.com/beerstyles/zwickel-keller-landbier/74/.

    SvaraRadera
  3. Tack för det. Ingen av dom jag köpte fanns med på listan. Men alla såldes i flaskor med patentkork, vilket alltid är kul att ha till sina egna brygder... Goda var dom också; mellanmörka med tydlig maltighet och ganska måttlig beska.

    SvaraRadera
  4. Flaska Göteborg 2011-04-27
    AR/D: melas, julmust anknytning, rostad malt, alla mer tydliga efter upphällandet
    AP/UT: amber/orange, 1 cm "fizzy" beiget skum som försvinner snabbt
    F/S: kolsyre rikt, melas, rostad malt, vattnig, torr, tamarind. Som en torrare och mindre söt Newcastle Brown Ale
    Betyg 2,8 av 5
    //Thomas

    SvaraRadera