söndag 20 mars 2011

Brygd #79: Grosspils


Även detta är en repris av fjolårets version, som till skillnad från det årets Pils inte var lika tydligt Brettanomycesinfekterad. Kanske hjälpte den höga alkoholhalten till.

Förutom att årets version ska vara Brettanomycesfri, så blir det några receptändringar också. In med lite münchnermalt samt ytterligare 100 g humle i form av tettnanger.

Data:
  • Satsstorlek 20 l
  • OG 1073
  • FG 1015
  • Abv 7,7 %
  • IBU 70
  • SRM 8 (bärnstensfärgad)
Malt:
  • 5 kg pilsnermalt
  • 2 kg münchnermalt
Infusionsmäskning vid 64 C i en timma, vid slutet hade temperaturen sjunkit till 62 C.

Humle:
  • 30 g magnum, 60 minuter
  • 30 g hallertauer mittelfrüh, 20 minuter
  • 30 g saaz, 20 minuter
  • 30 g tettnanger, 20 minuter
  • 40 g hallertauer mittelfrüh, vid kokslutet
  • 40 g saaz, vid kokslutet
  • 40 g tettnanger, vid kokslutet
  • 30 g tallartauer mittelfrüh, torrhumling
  • 30 g saaz, torrhumling
  • 30 g tettnanger, torrhumling
Total koktid 90 minuter.

Jäst:
Jäsning med Saflager W-34/70
  • i 2 veckor vid 10-15 C
  • vid 4-6 C i 2 veckor
Övrigt:
  • Klarning med 1/2 krm Protafloc, tillsatt 20 minuter från kokslutet
  • Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 5 g/l

Bedömning (20/4)

Djupt gyllene, nästan helt klar, fint vitt skum. Behagligt örtig och blommig humlearom, särskilt tydligt känner jag igen tonerna från mittelfrüh (tänk Samuel Adams Boston Lager). Torr med en rejäl men inte påträngande beska.

Mycket bra skulle jag vilja säga. Jag funderar dock på om det inte skulle kunna bli ändå godare med en skvätt karamellmalt (caramünich eller liknande) så att den blir lite fruktigare och inte riktigt så torr. Jag bryggde ett liknande öl tidigt i min bana som hembryggare och vill minnas att det var väldigt gott.

Fabrikörn vs. Port Brewing (5/5)

Från nätbutiken The Cracked Kettle hade jag tidigare i vår beställt Port Brewing Panzer Imperial Pilsner (9.5 %). Port Brewing är ett högt aktat bryggeri med ett antal toppöl i sin produktportfölj.

Denna öl var tyvärr misstänkt gammal. Det börjar redan när flaskan öppnas med ett högst beskedligt pys. Upphälld i glaset har den knappt något skum alls. Den är gyllengul jämfört med Fabrikörns lite mer orangea färg.

Aromen har tydliga lagrade toner med honung och russin. Dessutom en del alkohol, men inga tydliga humletoner. Fabrikörns är mycket fräschare med brödig malt, torkade tropiska frukter och örtiga toner. Fabrikörns är torrare medan pansarpilsnern har betydligt tuffare men ändå väldigt skön beska.

Nä, förutom beskan så vinner Fabrikörn på de flesta punkter. Det var synd att jag inte fick en färskare flaska att tävla mot, men jag tror faktiskt att storpilsnern hade vunnit i alla fall.

Fabrikörn - Omvärlden 10-8 således.

3 kommentarer:

  1. Hyggligt disig, kopparfärgad, rätt stort krämigt skum som håller sig kvar.
    Kryddigt humlig, men också fruktig lite lätt estrig doft.
    Kryddigt humlig smak, gräsig och örtig. Vissa alkoholtoner.
    Mjuk munkänsla, kanske något låg i co2.
    Örtig relativt hög beska.
    Trevlig och drickbar, men kanske lite för fruktig för att vara stiltypisk.

    SvaraRadera
  2. Jag kanske borde ha lämnat in den här till SM? Vore kul att jämföra den med Peter, Thomas & Mats Imperial Pilsner.

    SvaraRadera
  3. Flaska från Fredrik BB Aug 2011 kons 2012-01-04 Göteborg
    D: gräsig, humlig, fruktigi g doft
    U: ätt molnigt kopparfärgad kropp, tunn och försvinnade CO2 lätt skum
    S: fruktigt, päron, druva, unkenhet, sprit, medium beska, smör, hög kolsyra

    SvaraRadera