lördag 2 januari 2010

Bryggning anno 2010


Följande bryggprojekt ligger i piplinan för 2010.

Januari

Nya Zeelands-serien fortsätter med
 • NZ Strong Ale
 • NZ Imperial Stout
Den förstnämnda är ungefär samma öl som jag vann ett hedersomnämnande med i SM 2009, men eftersom jag i princip aldrig brygger samma öl två gånger så blir några smärre ändringar. Det andra ölet har jag aldrig bryggt förut, och här har jag Yeti som förebild, d.v.s. chokladigt med vissa brända toner och mycket humle.

Februari

Här vänder vi blickarna mot England och brygger
 • Bitter
 • Barley Wine
Jag har bryggt båda öltyperna förut med lyckat resultat. Denna gång tänkte jag att det ska bli ännu bättre genom att använda Maris Otter-malt. Båda ölen ska bli relativt ljusa, förutom ovan nämnda malt endast biskvimalt och kanske lite karamellmalt i den sistnämnda.

Mars

Vad passar bättre denna månad än att brygga saison? Två påsar (dubbelbeställning!) Wyeast 3724 ligger och gosar i kylskåpet, om någon är intresserad av att köpa till något rabatterat pris så säg till. Hursomhelst, det som ska bryggas är
 • Saison
 • Saison Grande
Det sistnämnda är också känt som "supersaison" hos SHBF. Jag tänkte göra en ganska välhumlad variant.

April

Förhoppningsvis är temperaturen på min vind väl lämpad för lagerjäsning, och i så fall kommer det bryggas
 • Pilsner (tysk)
 • Imperial pilsner
Maj

Denna månad är det belgisk wit som gäller, och jag kommer odla upp Hoegarden-jäst från flaskor som i fjol för att brygga
 • Wit
 • Wit special
Den förstnämnda är en stark kandidat till att bli mitt bidrag till sommarölsträffen. Vad det sistnämnda innebär har jag inte bestämt än. Kanske blir det en Wit IPA som ifjol, fast med lite mindre bitterhumle och mer aromhumle. Eller så blir det en "Donker Wit", och bakom denna självmotsägande titel döljer sig en wit med lite mörka belgiska maltsorter (aromatic, special B) och kanske även lite chokladmalt.

Hösten

Under sommaren får bryggningen ligga nere i år. Under hösten blir det som mest någon sporadisk bryggning eftersom jag börjar få fullt i min källare. Jag hinner helt enkelt inte dricka upp eller ge bort allt jag brygger. Dock passar jag nog på att brygga någon lager under oktober då temperaturen på min vind brukar vara optimal. Kanske blir det någon brygd med sikte på vinterölsträffen också.

6 kommentarer:

 1. Skulle hemskt gärna vilja ha receptet på din NZ Strong Ale. Den var grymt bra.

  Har du förresten några bra tips när det gäller att brygga Barley Wine. Tänkte brygga min första nån gång nu i vinter. Tänker mest på typ av jäst och hur man får den att jäsa ut ordentligt.

  SvaraRadera
 2. Sitter själv och klurar på att brygga en (rätt humlad) Supersaison redan i februari men som du säger kanske bästa att brygga i Mars?
  Funderade på 3724 med men har läst lite här och var att den "pausar" vid 1035 och funkar bäst runt 30 grader. Har inte bryggt Saison förut så det kanske är bäst att grubbla lite till på jästval, har sett på nätet att många valt att köra på andra belgiska jästsorter.

  SvaraRadera
 3. @Jonte

  Mitt NZSA-recept borde dyka upp i Hembryggaren inom kort, men här är det (20-literssats):

  4 kg Pale Ale-malt
  2 kg Münchnermalt
  1 kg CaraAmber-malt
  400 g havregryn
  100 g chockladmalt

  Infusionsmäskning vid 65 C

  30 g Pacific Gem, 60 min
  10 g Pacific Gem, 30 min
  20 g Riwaka, 30 min
  20 g Riwaka, 5 min

  Jäst: Safale US-05

  Mitt nya recept innehåller betydligt mer aromhumle som du kommer se.

  SvaraRadera
 4. @Jonte

  Jag brygger alla mina starka öl på jästkakan från en tidigare (inte lika stark) brygd. Då brukar jästen vara pigg och redo för uppgiften, i synnerhet i andra generationen.

  Sedan vill man inte ha en BW alltför utjäst, själv tycker jag FG 1020 är ganska lagom. Jag mäskar runt 65 C som vanligt, och eventuellt slänger jag in ett halvt kilo socker. Att komplettera malten med en eller två påsar maltextrakt kan också vara en bra idé.

  Den sötma som FG 1020 medför balanserar man med att ha rejält med beska, minst BU 50. Denna beska kommer dock inte märkas så tydligt.

  Som jäst använde jag Safale S-05 senast. Denna gång funderar jag på att använda Fullers-jästen (i generation 2 förstås).

  SvaraRadera
 5. @Martin

  Det här med att brygga i mars är väl mest för att följa traditionen. Egentligen skulle man väl brygga under sommaren för att få en hög jästemperatur. Jag tänkte dock lösa detta genom att ställa jäshinken invid ett element.

  Jag har också hört om det här märkliga beteendet hos 3724. Men eftersom det verkar som om den startar igång igen av sig självt, så kör jag på denna jäst då den verkar ge rätt jordiga och syrliga karaktär som man vill ha i sin Saison, och som jag tror att det kan vara svårt att få med andra belgiska jäststammar. Det finns förvisso en "French saison" också på humle.se, samt "Belgian Ardenne" som kanske också kan ge rätt karaktär.

  SvaraRadera
 6. Belgian Ardennes är en trevlig jäststam. Vi ska använda den i den Blonde vi ska brygga på SHBD.
  Jag funderar på att ta Saisonjästen och sedan isolera jästunnan med liggunderlag och frigolit och sedan låta den stå i badrummet där det är lite varmare än i resten av lägenheten. Nu skulle man ju haft golvvärme :)

  "I värsta fall" väntar jag lite med Saisonen och slänger upp en modern ljus lager på vinden istället där vi har ca 10 grader nu.

  SvaraRadera