Valle de Dios i Dominikanska Republiken. |
Nu är det dags att prova en ny belgisk jäst! Jag har haft ögonen på den länge, men det har alltid kommit andra belgojäster i vägen. Jag pratar om WLP545 som av White Labs beskrivs så här
From the Ardennes region of Belgium, this classic yeast strain produces moderate levels of ester and phenolic characters, often described as dried sage and black cracked pepper. High attenuation results in a dry finish ideal for high gravity beers. This strain is recommended for dark strong ales, abbey ales and seasonal specialties like Belgian holiday ales.
Man kan fundera på vilket ursprung jästen kan tänkas ha. Achouffe kanske är det första man tänker på, men WLP550 brukar anges ha sitt ursprung därifrån. Ett förslag som jag såg i en diskussionstråd är att det skulle kunna vara bryggeriet Val Dieu, vilket skulle kunna stämma överens med smakbeskrivningen ovan. Öl från Val Dieu brukar vara eleganta med diskreta estrar och fenoler, och jag tycker i synnerhet att de gör väldigt snygga ljusa öl. Så det tar jag fasta på, om inte annat i namnet.
På humlesidan var jag lite osäker först då jag ej fick tag på savinjski golding som är min standardhumle för belgiska öl. Men plötsligt kom jag på att hallertauer mittelfrüh kan funka bra i ett belgiskt öl med subtil karaktär.
Data:
- Volym 20 l
- OG 1,050
- FG 1,007
- ABV 5,7 %
- SRM 2
- IBU 35
- 4 kg pilsnermalt
- 500 g krossat vete
- 1 tsk laktol (80 %)
- 1/2 tsk kalciumklorid
- 1/2 tsk kalciumsulfat
- 20 g magnum i 60 minuter
- 30 g hallertauer mittelfrüh i 20 minuter
- 30 g hallertauer mittelfrüh vid kokslutet
- vid 22 grader i 10 dagar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar