Varmt fotat! |
Ännu gång är det dags för fyllig och murrig engelsk ale för de mörka och kalla vintermånaderna. Denna gång ska jag använda hela paketet mörkt muscovadosocker för att, tja, använda hela paketet. Jag gillar inte att ha slattar av ingredienser liggande. Malt kan man ju sedan ett tag tillbaka få krossad i lösvikt, men för andra ingredienser är man fortfarande begränsad till fasta förpackningar. Eftersom jag brygger mer sällan nuförtiden så försöker jag också undvika att ha en specifik bitterhumle som blir liggande i flera månader, utan jag försöker använda all öppnad humle. Jag kommer också gå emot mig själv lite och använda 100 g muscovadosocker för kolsyrejäsning. Men eftersom jag ändå ska använda rubbet kan jag lika gärna använda en del till kolsyrejäsningen. Enligt näringsdeklarationen borde det motsvara ungefär 80 g jäsbart socker vilket ger en måttlig kolsyra som jag tror passar. Skulle det bli lite mindre p.g.a. en del ojäsbart socker så gärna för mig.
Data:
- Satsvolym 20 l
- OG 1,065
- FG 1,016
- ABV 6,7 %
- SRM 20
- IBU 35
- 4 kg pale ale-malt (maris otter)
- 1 kg caramünchnermalt
- 1 tsk kalciumklorid
- 1/2 tsk mjölksyra
- 300 g mörkt muscovadosocker i 60 minuter
- 20 g bramling cross i 60 minuter
- 40 g bramling cross i 20 minuter
- 40 g bramling cross vid kokslutet
- 1 krm Protafloc i 20 minuter
- vid 18 C i 5 dagar
- vid 21 C i 5 dagar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar