söndag 2 januari 2022

Brygd #202: Vintervärmare

 

Varmt fotat!

Ännu gång är det dags för fyllig och murrig engelsk ale för de mörka och kalla vintermånaderna. Denna gång ska jag använda hela paketet mörkt muscovadosocker för att, tja, använda hela paketet. Jag gillar inte att ha slattar av ingredienser liggande. Malt kan man ju sedan ett tag tillbaka få krossad i lösvikt, men för andra ingredienser är man fortfarande begränsad till fasta förpackningar. Eftersom jag brygger mer sällan nuförtiden så försöker jag också undvika att ha en specifik bitterhumle som blir liggande i flera månader, utan jag försöker använda all öppnad humle. Jag kommer också gå emot mig själv lite och använda 100 g muscovadosocker för kolsyrejäsning. Men eftersom jag ändå ska använda rubbet kan jag lika gärna använda en del till kolsyrejäsningen. Enligt näringsdeklarationen borde det motsvara ungefär 80 g jäsbart socker vilket ger en måttlig kolsyra som jag tror passar. Skulle det bli lite mindre p.g.a. en del ojäsbart socker så gärna för mig.

Data:

  • Satsvolym 20 l
  • OG 1,065
  • FG 1,016
  • ABV 6,7 %
  • SRM 20
  • IBU 35
Mäskning:
  • 4 kg pale ale-malt (maris otter)
  • 1 kg caramünchnermalt
  • 1 tsk kalciumklorid
  • 1/2 tsk mjölksyra
Mäskning vid 67 C i en timma.

Kok:
  • 300 g mörkt muscovadosocker i 60 minuter
  • 20 g bramling cross i 60 minuter
  • 40 g bramling cross i 20 minuter
  • 40 g bramling cross vid kokslutet
  • 1 krm Protafloc i 20 minuter
Total koktid drygt 60 minuter.

Jäsning:

Jäsning med Wyeast 1469 (halva jästkakan från Bitter)
  • vid 18 C i 5 dagar
  • vid 21 C i 5 dagar
Övrigt:

Kolsyrejäsning på flaska med mörkt muscovadosocker, 5 g/l.

Bedömning 2022-02-02:

Jag är ju inte den som väntar flera veckor på att öppna första flaskan, så jag har förstås redan öppnat ett antal flaskor. Dock har jag inte riktigt tagit mig för att skriva ner mina intryck. Förrän nu.

Utseendet är fint, bärnstens- till kopparfärgat, smutsvitt skum. Aromen är lite försynt med karamelliga och fruktiga toner, björnbär och toner av anis.

Kolsyran är måttlig, restsötman är låg och beskan är måttlig. Tyvärr är avslutningen lite kantig med en aning alkoholton och lätt sälta. Faktum är att jag har känt samma sak varje gång jag har använt muscovadosocker och liknande i mina öl.

Tyvärr var detta inte helt lyckat även om det inte var några direkta tekniska problem. Lite grand illustrerar det här ölet det jag skrev senast på bloggen. Jag kommer nog skippa muscovadosockret nästa gång och satsa mer på mörk karamellmalt i stället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar