- Får jag smaka på ditt kornvin? |
Nu när jag provar en jäst med lite högra alkoholtolerans än West Yorkshire tänkte jag passa på att göra ännu ett kornvin. Utöver jästen innehåller receptet inga större överraskningar. Då karamellmalten blev lite mörkare än vad jag hade tänkt drar jag ner på den till ganska låga nivåer. I övrigt är intet nytt under solen.
Data:
- Volym 20 l
- OG 1090
- FG 1017
- ABV 9,7 %
- SRM 10
- IBU 40
Extraktgivare:
- 7 kg pale ale-malt
- 200 g karamellmalt
- 900 g ljust maltextrakt
Infusionsmäskning vid 67 C i en timma.
Humle:
- 20 g magnum i 60 minuter
- 20 g east kent golding i 20 minuter
- 20 g fuggles i 20 minuter
- 30 g east kent goldings vid kokslutet
- 30 g fuggles vid kokslutet
Jäst:
Jäsning med White Labs WLP 013 (hela jästkakan från bittern)
- vid 19 C i 4 dagar
- vid 22 C i 10 dagar
Vatten:
Göteborgsvatten med följande tillsatser till mäsken:
- 1 tsk kalciumsulfat
- 1 tsk mjölksyra (80 %)
Övrigt:
- Klarning med 1 krm Protafloc, tillsatt 20 minuter från kokslutet
- Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 3 g/l
Exakt två veckor efter flasktappning är det dags för första officiella provsmakningen. Det är kanske väl snabbt för en såpass stark öl, så räkna med att det inte blir den sista.
Utseendet är relativt ljust, och en smula grumligt faktiskt. Skummet är lite småklent. Aromen är färskt maltig, fruktig, lätt humlig.
Kolsyran är lätt. Avslutningen är halvtorr med en tydlig beska. Den var nog inte helt färdig med kolsyrejäsningen, men ganska gott var det ändå. Som sagt, jag återkommer om utvecklingen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar