söndag 24 januari 2016

Ekfatet Eva - andra fyllningen




Efter drygt ett halvår kände vi att det var dags att plocka ut lite av den mörka och starka belgaren inuti Eva. I synnerhet då vi kände att vi borde ta med några liter upp till Belgoträffen som delar av kollektivet ämnar besöka.

Påfyllning


På sikt har vi tänkt oss att det ska bli en flamländsk brun/röd-öl, och därför gjorde vi 10 l vardera av en lite svagare vört. Variationer i recept och utförande kan finnas mellan de olika bryggningarna, men de följer ungefär nedanstående som bryggdes av undertecknad samt de skäggande kaninerna.

Data (denna bryggning):
  • Volym 20 l
  • OG 1040
  • IBU 15
  • SRM 15
Data (blandningen i Eva):
  • OG 1065
  • IBU 20
  • SRM 20
Malt:
  • 1,6 kg pilsnermalt
  • 1,6 kg münchnermalt
  • 800 g karamellmalt (SRM 40-50)
Infusionsmäskning vid 70 C i en timma.

Humle:
  • 40 g savinjski golding i 60 minuter.
Total koktid 90 minuter.

Vatten:

Göteborgsvatten.

Jäst:
  • Jäsning med Safbrew T-58 (1/3 av jästkakan från XX-bäsk) vid 21 C i tre veckor
  • Jäsning i Eva tillsammans med övriga bidrag samt Roeselare-bottensatser

Uttag


Bedömning 2016-02-06:

Flaskan öppnas med en knapp antydan till pys, och vid upphällningen blir det inget skum att rapportera hem om. Färgen är klar röd till kastanjebrun.

Aromen är nötig och karamellig, med en tydlig ton av mörka bär och torkade frukter. Därutöver finns det rödvin. Väldigt mycket rödvin, Och en smula trä.

Kolsyran är närmast obefintlig, kroppen är fyllig. Avslutningen är ganska söt (mycket på grund av ojäst kolsyresocker givetvis) med låg till medelstor beska och lite strävhet.

Om detta kan man säga två saker. Det blev lite väl mycket rödvin, betydligt mer än i första Brasse-uttaget. Det blir tjatigt efter halva glaset, men det är så det är, och detta kommer klinga av till framtida uttag. Angående avsaknaden av kolsyra kan man efterklokt konstatera att man borde tillsatt lite färsk jäst vid flasktappningen efter över ett halvår i fatet. Förhoppningsvis kommer kolsyra utvecklas sakta så småningom. Ni som kommer till Belgoträffen nästa helg kommer dock få prova en fatversion som är kolsyresatt och utan kolsyresocker.

För att sammanfatta så är det en typisk välgjord hembrygd mörk stark belgare med lite för mycket rödvinstoner.

3 kommentarer:

  1. Hej, jag frågade din kollega på Bryggeriet Spritköket men han var inte säker men har du en aning vad ni betalade för ert begagnade vinfat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror det har legat på ungefär 3000 kr per fat, inklusive frakt.

      Radera