Efter drygt ett halvår kände vi att det var dags att plocka ut lite av den mörka och starka belgaren inuti Eva. I synnerhet då vi kände att vi borde ta med några liter upp till Belgoträffen som delar av kollektivet ämnar besöka.
Påfyllning
På sikt har vi tänkt oss att det ska bli en flamländsk brun/röd-öl, och därför gjorde vi 10 l vardera av en lite svagare vört. Variationer i recept och utförande kan finnas mellan de olika bryggningarna, men de följer ungefär nedanstående som bryggdes av undertecknad samt de skäggande kaninerna.
Data (denna bryggning):
- Volym 20 l
- OG 1040
- IBU 15
- SRM 15
- OG 1065
- IBU 20
- SRM 20
- 1,6 kg pilsnermalt
- 1,6 kg münchnermalt
- 800 g karamellmalt (SRM 40-50)
Humle:
- 40 g savinjski golding i 60 minuter.
Vatten:
Göteborgsvatten.
Jäst:
- Jäsning med Safbrew T-58 (1/3 av jästkakan från XX-bäsk) vid 21 C i tre veckor
- Jäsning i Eva tillsammans med övriga bidrag samt Roeselare-bottensatser
Uttag
Det blev bara två fyllningar och uttag av Eva eftersom vi beslutade att avyttra såväl Eva som Magnus. Därmed fick vi rejält med rödbrun suröl att konsumera per person.
Bedömning:
Ölet hälls upp med en snygg rödbrun nyans och ett fint beige men snabbt försvinnande skum.
Aromen innehåller diverse fruktiga toner; röda äpplen, mörka bär, kanske lite körsbär. Där finns också lite karamelliga toner och en diskret rödvinsfatton.
Syran är ganska måttlig och behaglig, och det här måsten nog vara en av de bättre eller till och med den bästa hembryggda rödbruna surisen jag har druckit. Bättre än många komersiella också för den delen.
Hej, jag frågade din kollega på Bryggeriet Spritköket men han var inte säker men har du en aning vad ni betalade för ert begagnade vinfat?
SvaraRaderaJag tror det har legat på ungefär 3000 kr per fat, inklusive frakt.
RaderaOk, tack så mycket.
SvaraRadera