onsdag 6 maj 2015

Om bryggprogram




För några år sedan, på ett av våra svenska större hembryggarforum, dök det upp en forumskribent som vi nedan benämner med H rätt och slätt. H hade gjort ett american pale ale-recept som hen ville ha kommentarer på. En del synpunkter lämnades, och undertecknad påpekade de alldeles för små sena humlegivorna. Efter en förvirrad diskussion där H upprepade gånger hävdade att "enligt BeerSmith är humlen bra", trillade polletten slutligen ned för mig.

H trodde att det räckte att ha ett IBU-värde inom typdefinitionens ramar för att humleschemat skulle vara okej. Jag försökte så diplomatiskt som möjligt förklara för H att humle inte bara bidrar med beska som kan mätas och skattas hyggligt med IBU-skalan, utan även aromer vilka knappast låter sig enkelt fångas med ett bryggprogram. Jag avslutade med en uppmaning att läsa på grunderna i ölbryggning för att få ut mer av den nya hobbyn.

Ovanstående är visserligen ett något extremt exempel, men jag har flera gånger stött på liknande fenomen i mindre omfattning. Nämligen att man i allt för hög grad förlitar sig på bryggprogrammet såväl vid receptframtagning som vid bryggningen och jäsningen. Vid receptframtagning kan det yttra sig i att man som ovan stirrar sig blind på vissa nyckeltal såsom OG, IBU och SRM/EBC och missar att malt- och humleschema handlar om så otroligt mycket mer. Ett annat exempel som jag har sett rätt mycket av på sistone är att man kör fast i vattenbehandlingsdjungeln utan att ha tänkt igenom vad det är man ska åstadkomma.

Bryggprogrammen kan också invagga den ovane bryggaren i en falsk säkerhet av kontroll och noggrannhet. Just noggrannheten kan man lätt få en väldigt skev bild av då många värden presenteras med långt fler värdesiffror än vad som är rimligt. Mycket av det bryggprogrammen räknar ut är i bästa fall en hyfsad skattning, vilket inte minst märks väldigt tydligt på skattad FG. Denna högst osäkra siffra har orsakat mycket oro bland nybörjare när verkligheten har hamnat några FG-punkter bort.

Bryggprogram är ett bra verktyg när det används på rätt sätt, som ett stöd för att utföra vissa nyckelberäkningar. Men de kan aldrig ersätta fingertoppskänsla, erfarenhet eller förståelse för ingredienser och processer, något som är nödvändigt för att kunna brygga bra och spännande öl.

2 kommentarer:

  1. Jag har bryggt runt tio olika öl. Alla efter eget huvud och timmar på forum och bloggar kan jag bara konstatera att du har rätt. Jag använder en app för att hamna någorlunda rätt i ABV. Funkar sisådär! Min filosofi är att göra ett gott öl med de kunskaper jag har. Provar lite nya saker varje gång. Alla öl har varit bra förutom två som har varit super. Tack för en bra blogg/Markus

    SvaraRadera