Det körs bärs. |
Stärkt av fjolårets försök valde jag att skala upp årets pseudokriek såväl vad beträffar satsvolymen som relativa mängden bär. Nu blev det nästan 300 g/l vilket jag tror kommer göra susen. Som baslambik tog jag dels lite av den halvt misslyckade sats 9 med hopp om att den skulle må bra av att få kvalitetstid med andra lambikar. I övrigt blev det den relativt neutrala sats 8a samt den aningen vinägersyrliga sats 11. Trots namnet är surkörsbär inte så vansinnigt sura, så jag tror att det blir en bra balans på det hela.
Data:
- Volym 12 l
- OG 1055
- FG 1007
- Abv 6,4 %
Provsmakning (2015-08-08):
Suröl i allmänhet och fruktvarianterna i synnerhet tycker jag hör intimt ihop med varmt väder. Denna sommar har det inte blivit så mycket av den senare varan vilket har lett till en trög åtgång av mina fruktlambikar. Men nu har äntligen någon slags sommar ändå infunnit sig, och det är dags för officiell provsmakning av den sista av mina fruktlambikar.
Den hälls upp med en fantastisk djupröd färg och ett kortvaringt men mycket vackert rosa skum. Precis som en kriek ska se ut.
Det finns en tydlig men något återhållsam körsbärssmak, tyvärr nästan helt utan de här kaneltonerna som man kan finna en välgjord kriek. Och detta beror som sagt på att kärnorna inte fick vara med. Grundölet funkar bra med en lätt stallighet och en ganska måttlig syra. Kolsyran är medelhöt till hög precis där jag vill ha den.
Gott, men trots nästan 300 g/l så var det lite för lite bär, och framförallt saknas kärnorna.
Vart får man tag på surkörsbär?
SvaraRaderaJag hittade mina på ICA Maxi (Mölndal). De ingår inte i standardsortimentet men går beställa.
RaderaKlarbär fungerar utmärkt och det är säsong nu. Finns typ överallt om man har lite tur.
SvaraRaderaKlarbär ger väl dock ingen färg. Det finns riktiga surkörsbär i Sverige också, om man vet vad man ska leta efter.
RaderaMoreller är inte helt jättesvåra att hitta heller. Det finns gott om gamla, sura träd i övergivna och/eller äldre villaträdgårdar. Smaka och kolla färgen, är de sura och har mörkt fruktkött är du rätt ute. (Vad som passar bäst till kriek i morellväg låter jag vara osagt, för vi har inte körsbärat vårt första försök än. Själv hittade jag moreller hos grannen, som bara var glad att bli av med dem.)
SvaraRaderaDet var nog moreller jag tänkte på (tror jag). Det finns som sagt en del om man lär sig känna igen dem.
Radera